Szalárdon szobrot és emlékparkot avattak

Ökumenikus istentisztelettel kezdődött vasárnap délelőtt Szalárdi János szobrának avatóünnepsége, melyet az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra való megemlékezéssel is összekötöttek a szervezők.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Mikló János jákóhodosi református lelkipásztor hirdetett igét a református templomban. A lelkész a hit hőseiről és az ő megpróbáltatásaikról is beszélt a gyülekezetnek.
A prédikáció után a Siralmas magyar krónika szerzőjének életéről és munkájáról Borzási Gyula helybeli református lelkész szólt. Az istentisztelet után a huszárok és a baptista gyülekezet fúvószenekarának vezetésével vonultak át az ünneplők a szoborhoz. Deák Árpád szobrászművész munkájának a felújított iskolaépület előtt szépen kialakított emlékpark ad otthont.
A szobrot Nagy Miklós szalárdi polgármester és Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke leplezte le. Az ünnepségen oklevelet vehettek át azok, akik támogatásukkal hozzájárultak a szobor felállításához, egyébként ők mondtak köszöntő beszédet is, azaz Cseke Attila szenátor, Lakatos Péter, a Számvevőszék vezetőtanácsának tagja, volt képviselő, Pető Csilla parlamenti képviselő és Szabó Ödön. A politikusok Szalári életének különböző szakasziról beszéltek, de aktuális üzenete is volt szavaiknak. Lakatos Péter például javasolta, hogy a krónikás kerüljön méltó helyére az irodalom- és történelemtankönyvekben is. Az ügyvezető elnökarra is emlékeztetett, hogy Bethlen Gábor felismerte, miként kell a megmaradásért okosan politizálni, és azt is, mikor van helye alkunak és mikor harcnak. Bethlent annak idején Mohamedán Gábornak csúfolták, „ma románbérencnek mondanak bennünket” – sommázta Szabó.
Tapsot kapott Nagy Miklós ama bejelentése, mely szerint tanácsi határozatot hoznak arról, hogy a község iskolája felveheti Szalárdi János nevét. Fazekas Tibor iskolaigazgató elmondta, megtiszteltetés az, hogy az iskola a krónikás nevét viselheti. A jeles személyiség frissen felavatott mellszobrát a lelkipásztorok megáldották. A kegyelet koszorúinak elhelyezése után a Himnusz közös éneklésével zárult az ünnepség.
F. N. L.