Szalontai alelnöke van a Román Lábtenisz Szövetségnek

Négy évig bihari elnöke volt a Román Lábtenisz Szövetségnek, amelynél a hétvégén tartottak tisztújító közgyűlést. A nagyváradi Gheorghe Grădinaru nem indult újabb mandátumért, így a kolozsvári Sorin Bogdant választották meg a szövetség vezetőjévé. Bihar megye nem maradt azonban szavazati jog nélkül a testületben, amelynek alelnökévé Szoreán Lászlót, a Nagyszalontai Tengo elnökét választották meg a küldöttek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

„Remélem, a változás révén új útra lép majd nemcsak a szövetség, hanem a román lábteniszsport is. Fiatal, dinamikus vezetőség irányítja majd a szövetséget az elkövetkező négy évben, s bízom benne, hogy látványos előrelépést tapasztalunk majd a sportág népszerűsítésében” – véli a hajdúvárosi klubvezető, Szoreán László.
A 2002-ben, a sporttörvény értelmében újjáalakult Román Lábtenisz Szövetség az idén ünnepli tízéves fennállását, azonban az eltelt idő alatt a vezetőknek nem sikerült fellendíteniük az igencsak látványos sportágat. Eredményekből pedig nem volt hiány, hiszen a férfi, a női és a junior válogatott is érmekkel tért haza az Európa- és a világbajnokságokról, ám a hazai bajnokságban jobbára ugyanazok a csapatok küzdöttek, és a bajnoki címért is csak két gárda, a Kolozsvári Victory és a Nagszalontai Tengo csatázott egymással az utóbbi években.
Ennél is rosszabb volt a helyzet az utánpótlás-nevelés terén, ahol csupán a hajdúvárosiaknak volt saját junior központjuk, ahonnan pótolni tudták a kiöregedő lábtengósokat. A szövetség új vezetői ezen szeretnének változtatni, ezért egy támogató programot indítanak, amely révén anyagilag is ösztönözni tudják majd azokat a klubokat, amelyek eddig pénzhiány miatt nem vettek részt az országos bajnokságban.

Új rendszer, több támogatás
„Az a célunk, hogy megduplázzuk a csapatok számát, és minél több nagyvárost bevonjunk a sportágba. Azokat az egyesületeket fogjuk segíteni, amelyek a lábtenisz népszerűsítésére törekednek, s ahol a fiatalokra is komoly figyelmet fordítanak” – vázolta a terveket a szövetség szalontai alelnöke.
Az idei bajnokság hét csapattal indult útjára, ám további három együttes (Lupény, Vaslui és Temesvár) is jelezte részvételét. A terveknek megfelelően nyolcfordulós lesz az alapszakasz, majd pedig a legjobb négy gárda egy kéttornás rájátszásban dönti el a bajnoki cím sorsát. Az új elnök egy kolozsvári származású, Bukarestben élő vállalkozó, aki elmondta, szeretné, ha a bajnokság rájátszását a tévében is figyelemmel követhetnék majd a sportkedvelők, ezért tárgyalásokat kezd a hazai sporttévék vezetőségeivel.

Állami és sportkitüntetések
A Nagyszalontai Tengo két tagja is elismerést vett át a Ploiești-en megtartott közgyűlésen. A többszörös világbajnok Georgel Bobiș, a junior válogatott edzője megkapta az érdemes edző titulust, míg Ács Krisztián a mesteri fokozatot vehette át. Bobiș és a Tengo elnöke, Szoreán László egy magas államelnöki sportkitüntetést is kapott.
A Prahova megyei városban nemcsak tanácskoztak, hanem pályára is léptek a csapatok, s rögtön két fordulót játszottak le az országos bajnokság 2012-es idényéből. Az elsőben a szalontaiak voltak jobbak (egyéniben és triplában első, párosban pedig másodikok lettek), míg a másodikban a kolozsváriak gyűjtöttek be két első és egy második helyet. Két fordulót követően az összesített táblázaton egyforma pontszámmal áll a tabella élén a Szalontai Tengo és a Kolozsvári Victory. A következő fordulóra áprilisban kerül sor a hajdúvárosban.
Hajdu Attila