Közösségépítés kalákában

Tulipán Kaláka elnevezéssel civil kezdeményezés indult útjára megyénkben a magyar közösségek összeforrasztása, gyarapítása céljával. Az önkéntes mozgalmat az egyik kezdeményező, Borsi Imre Lóránt és a támogató, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Szabó Ödön mutatta be.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Vannak olyan feladatok, amelynek megoldásához nem szükséges sok pénz, csupán egyet akaró, közösségük iránt felelősséget érző emberek dolgos keze. Ennek az elgondolásnak a gyakorlatba ültetéséért kezdeményezte három fiatal önkéntes a Tulipán Kaláka Egyesület létrehozását. Az RMDSZ megyei szervezete teljes mellszélességgel támogatja őket.
Alig három hét alatt mintegy hetven településen találták meg azokat a közösen elvégezhető feladatokat, amelyeket a helyiek önkéntes munkával elvégezhetnek, ezzel hozzájárulva lakóhelyük gyarapításához, csinosításához. A helyi közösségek maguk döntöttek a kaláka programjába illeszthető munkákról. A tavasz közeledtével számos helyen szervezik meg a parkok, sírkertek, játszóterek kitakarítását, rendbetételét. Faültetéshez, kerítések felújításához, egy-egy közösségi ingatlan renoválásához, virágültetéshez, járdaöntéshez, szemétgyűjtéshez, sportpálya rendbetételéhez keresnek továbbá szorgos kezeket.
Az akció ütemtervében őszig sorakoznak az elvégzendő feladatok. Az önkéntesek maguk viszik a szerszámokat, az önkormányzat, illetve a munka „gyümölcsét” majdan közvetlenül élvező intézmény (tanintézet, egyház) pedig az esetleges alapanyagokkal (pl. facsemete, kerítésdeszka, festék stb.) járul hozzá. Nagyobb munkánál (például egy sportpálya elkészítésénél) a helyhatóság az építőanyagot adja. Az egyesület pályázhat is egy-egy nagyobb beruházás esetében.
Európában szinte divat most az önkéntességet reklámozni, a magyarságnak viszont évszázados értéke a közös munka megbecsülése, a kaláka hagyománya – emlékeztetett rá Szabó Ödön. Ezt a hagyományt érdemes feléleszteni napjainkban is. A társas munka erősíti, egyesíti a közösséget – emelte ki Borsi Imre Lóránt.
Az egyesület a munka eredményeit egy fényképekkel illusztrált évkönyvben is meg akarja örökíteni. A kalákák helyszínét táblával jelölik, az önkéntesek pólót kapnak, továbbá egy-egy oklevelet, és a munka végén szeretetvendégséggel honorálják fáradalmukat.