Beindult a kalákamozgalom Biharban

Nagyot álmodtak a Tulipán Kaláka Egyesület létrehozói, amikor eldöntötték, hogy kalákamozgalmat indítanának megyeszerte. Az ötletet a tervezés, majd a szervezés követte, a munkának pedig megvannak az első eredményei. A hétvégén összesen kilenc településen szervezték meg a kalákát: az önzetlen segítők munkája révén megtisztultak templomkertek, temetők, parkok, és fákat ültettek, játszóteret építettek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az idei kaláka-sorozat múlt pénteken Biharon kezdődött el, ahol az ötletgazda egyesülettel együttműködve, az önkormányzat és az önkéntesek segítségével egy új játszótér épült meg a település központjában. Az előkészítő munkát még csütörtökön elvégezték, így péntek délutánra már csak az építkezés maradt hátra. A kalákában részt vevő mintegy harminc önkéntes tízórás munkájával elkészült a kis gyermekpark. A játszótéri alkalmatosságot örömmel vették birtokba a gyerekek. Borsi Imre Lóránt, a Tulipán Kaláka Egyesület elnöke minden, az építkezésben részvevőnek oklevelet adott át, illetve kihelyeztek egy táblát is, ami azt mutatja, hogy a játszótér a közös munka eredménye.
Tenkén először a római katolikus templom kertjét takarították ki, majd a köztemetőbe vonultak ki a kalákások, hogy megnyírják a bokrokat, összeszedjék a szemetet, a száraz koszorúkat, aljnövényzetet. Biharsályiban szintén a sírkertet tette rendbe a több mint kéttucatnyi önkéntes. Henesz Zsuzsanna irányításával jó hangulatban folyt a munka, a szervezők gondoskodtak étel-italról, kávéról is, végül pedig bográcsgulyásra hívták meg a csapatot. Váradlesen a Nagyszalonta–Nagyvárad közötti főút mellet lévő református templom környékét tették rendbe. Rendezték a virágoskertet, megmetszették a rózsabokrokat, kitakarították az árkot, összegyűjtötték a szemetet.
Szalárdon közel félezren vettek részt a kalákában, ami így az eddigi legnagyobb megmozdulásnak is tekinthető. A Hegyközszentimre irányába vezető út jobb oldalán szorgoskodtak: kitakarították az árkot, és 160 hársfacsemetét ültettek el. A munka végeztével a részvevőket az RMDSZ-székházban vendégelték meg. Köröstarjában a római katolikus templom és a plébánia udvarát gondozták. A lelkészlak udvarában kivágtak két hatalmas, elkorhadt diófát, aminek az ágai már a tetőt és az esővízcsatornát is megsértették. Rézik László alpolgármester elmondta, csemetéket ültetnek a kivágott fák helyére.
Nyüveden szintén sokan vettek részt a kalákán. A helyi önkormányzat megrendelésére hatalmas kamionok szállították a kavicsot a településre, ahol az önkéntesek elegyengették az úttestre leborogatott kavicskupacokat, és a porták előtti hidakra is került a kavicsból. Mint megtudtuk, itt ennek a munkának azért volt különös jelentősége, mert az ivóvíz- és szennyvíz-vezeték lefektetése után hepehupásak maradtak az utcák. Szűcs Ferenc polgármester a helyszínen ellenőrizte a munkát, amit Major Lóránt koordinált. A kalákázók erőfeszítését itt is bográcsossal hálálták meg a szervezők. Élesden az RMDSZ-székház udvarát tették rendbe, és a kertet takarították ki. Mezőtelegden a Magyar Ház mellett újították fel a játszóteret.
Borsi Imre Lóránt programfelelős végigjárta a településeket, és valamennyi helyen be is segített a munkába. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének három stábja szintén helyszínről helyszínre járt, és emléklapokat, valamint a Tulipán Kaláka Egyesület logójával ellátott pólókat ajándékoztak az önkénteseknek. Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke is kivette a részét a munkából Szalárdon, Váradlesen, Nyüveden, Élesden és Telegden.