A szurkolók nem felejtenek

Látványos, ám igencsak idegtépő mérkőzésekkel zárta az alapszakaszt a Nagyváradi Városi Sportklub (VSK) kosárlabdacsapata a férfi kosárlabda élvonalában. Előbb Rovinari, majd Craiova tört borsot a váradiak orra alá, ám mindkét meccsen végül, a vártnál nehezebben ugyan, de sikerült győznie a VSK-nak.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Utóbbi mérkőzés sajátossága volt, hogy a vendégcsapat kispadján a VSK volt kiválósága, egyben csapatkapitánya, a szerb Andelko Mandics volt, aki három és fél évet töltött Váradon, ez idő alatt pedig belopta magát a szurkolók szívébe. A VSK drukkerei volt kedvencüket transzparenssel fogadták, amelyre többek között ezt írták: „Mindig a szívünkben maradsz. Köszönjük”. A mérkőzés elején 1500 szurkoló skandálta a szerb irányító nevét, aki meghatódott a gesztus láttán. Nem úgy a mérkőzésen, ahol legjobb tudása szerint irányította csapatát, amely kis híján megtréfálta a hazaiakat. A craiovaiak a Mandicstól már ismert elszántsággal küzdöttek, s akkor sem adták fel, amikor a VSK nagyobb előnyre tett szert. A végére azonban biztossá vált a VSK győzelme, így a szurkolók boldogan ünnepelték a kedvenceket. Az éljenzésből kijutott a vesztes sereg „hadvezérének”, Mandicsnak is, akit előbb volt csapattársai öleltek magukhoz, majd a VSK edzője, Cristian Achim gratulált neki.
„Őszintén megmondom, nem számítottam ilyen meleg fogadtatásra. Köszönöm a váradi szurkolóknak, hogy nem felejtettek el, és értékelik mindazt, amit a csapatért tettem az elmúlt közel négy év során. Jó érzés volt ismét a váradi sportcsarnokban lenni, de meg kell mondanom, győzelmi szándékkal léptünk pályára” – nyilatkozta a meccs végén a szerb, aki elismerte, a VSK megérdemelten, bár a vártnál nehezebben kerekedett felül jelenlegi csapatán.
Míg a helyi újságírók angolul beszélgettek Mandiccsal, addig a szurkolók egy része magyarul üdvözölte őt, s társalgott el vele röviden a mérkőzés után. A vajdasági származású kosárlabdázó románul nem tanult ugyan meg a Váradon töltött három és fél év alatt, de a hazájában elsajátított magyar nyelv nem egyszer hasznára vált.
„Csodálatos a váradi közönség. Nagyban hozzájárult a csapata győzelméhez” – ismerte el a VSK volt kapitánya, aki a craiovai együttes kispadján debütált edzőként a román élvonalban. Mandics 9 győzelemmel és 19 vereséggel zárta az alapszakaszt, csapata így a 11. helyről várhatja az alsóházi rájátszást.
„Edzőként egészen más az élet, mint játékosként. Nem lehet összehasonlítani a kettőt. A pályán teljes erőddobással küzdöttem a győzelemért, a kispadról azonban néha tehetetlenül szemlélem, hogy a csapat nem tudta alkalmazni az előre megbeszélt taktikát, ilyenkor rossz, nem tudok azonnal segíteni” – véli a 36 éves Mandics, aki 2011 nyarán, sérülés miatt hagyta abba aktív pályafutását, miután három idényt játszott a váradi VSK színeiben.

Hajdu Attila