Folytatódtak a kalákák

A Tulipán Kaláka Egyesület kezdeményezésével, az RMDSZ és a helyi önkormányzatok támogatásával útnak indított önkéntes mozgalom az elmúlt hét végén is településeink szépülését, gyarapodását eredményezte.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Paptamásiban múlt csütörtökre szervezett kalákát Szűcs Ferenc polgármester és Tóth Lajos helyi RMDSZ-elnök. A turulmadaras emlékműnek is helyet adó református templomkert régi vaskerítését újították fel. Major Lóránt szervező és a polgármester a szorgos munkában elfáradt önkénteseket egy közös ebédre hívta meg, amelyet Nagy Zsigmond díjnyertes szakács készített vadhúsból. Borsi Lóránt megyei programfelelős rövid köszöntő után kiosztotta a részvevőknek az emléklapokat.
Kiskerekiben is kerítést, méghozzá az iskola körülit cseréltek újra a pénteki kalákázók. A két napra tervezett munkálat a régi kerítés elbontásával, illetve az új alapjának a kiásásával, betonnal való kiöntésével kezdődött. A megyei programfelelős itt sem tétlenkedett, Nyíri Sándor helyi polgármesterrel együtt a betonkeverésből is kivette a részét. A kaláka 25 résztvevője a mozgalom logójával ellátott pólókat vehetett át a névre szóló emléklap mellé.
Kügypusztán szombaton a helyi temetőt szépítették az önkéntesek. A nemrég készült temetőkerítés mellett futórózsákat ültettek, a fákat lemeszelték, összegyűjtötték az elszáradt növényzetet és a szemetet. Matyi Miklós alpolgármester, helyi programfelelős és támogató elmondása szerint a kügyiek számára nem idegen a kaláka fogalma, hiszen több helyi fejlesztésen is együtt dolgoztak, például a sírkert kápolnáján vagy a temetőkerítésen. Mindezek tudatában már nem is volt meglepő, hogy a hideg, erős szél ellenére sokan részt vettek a közös tevékenységben.
Ugyancsak szombaton Pósalakán is kalákában dolgoztak a helyi református egyházközség szervezésében és támogatásával. László Pál tiszteletes irányításával a helyi hittanos fiatalok és az ifjúsági csoport tagjainak kisebb, de lelkes csapata vállalta fel, hogy kitakarítja a temetőkertet. Összegyűjtötték a sírkertből a szemetet, a száraz gallyakat pedig elégették.
Mezőtelegden immár a második hétvége telt el a közös munka jegyében. A Magyar Ház melletti játszótér felújítása után március 31-én a Koppány-patak partját takarították Erdei Zsolt irányításával. Összegyűjtötték a szemetet, kivágták a vad fahajtásokat, majd ezeket elszállították.
Pelbárthidán a helyi református gyülekezet önkéntesei az önkormányzat és az RMDSZ támogatásával a játszóteret újították fel. A hintákat újrafestették, a homokozót feltöltötték friss homokkal, padokat helyeztek el, renoválták a kerítést, majd tujákat ültettek a külső járda mentén. A szervezők – Szabó József Levente tiszteletes, Ghitea Júlia helyi RMDSZ-elnök és Szűcs Ferenc polgármester – uzsonnáról is gondoskodtak a kaláka résztvevői számára.