A költészet napja Szalontán

Komiszár János debreceni festőművész munkáiból nyílt tárlat zenés-irodalmi keretben múlt szerda délután az Arany Palota nagygalériájában.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az RMDSZ nagyszalontai szervezete és az Arany János Emlékmúzeum közös rendezésében megtartott ünnepség első perceiben Darvasi Zoltán múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd a kiállító művész üdvözölte a látogatókat.

Valós és szimbolikus formák egysége
Komiszár János 1949-ben született Máriapócson, diplomáit az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán, a budapesti Műszaki Egyetemen és a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerezte. Munkái 1983 óta szerepelnek különböző megyei és országos tárlatokon, eddig 70 önálló kiállítása volt. A művész az utóbbi években számos tanulmányúton és külföldi alkotótáborban vett részt, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. A Brassai Galéria vezetőjeként 1989 óta maga is 150 kiállítást szervezett, 1997 májusától műsorvezető-szerkesztője a debreceni Szóla Rádió Paraván című képzőművészeti magazinjának, 1997-ben Máriapócs városért kitüntetést, 1998-ban az Őszi tárlat nívódíját, 2001-ben pedig Holló László-díjat kapott.
A debreceni festőművész bemutatkozó szavaiban ars poétikájáról beszélt a jelenlévőknek: „Két fajta világom van, s ezek bennem élnek. Egyrészről a természet valós formáinak szeretete, másrészről az elvont formák vonzása, melyek élményeimmel keveredve egy szimbolikus-absztrakt egységgé állnak össze. Festészetem ennek megfelelően archaikus és modern. Az elsőt tanultam a mestereimtől, a második jött magától, kialakult. Jól megvannak egymással bennem.”
A szalontai tárlaton számos olyan alkotás látható, amelyek versillusztrációnak készültek, továbbá tájképek, csendéletek is sorakoznak a falakon. A megnyitót Szabó Tímea Viktória és Gali Boglárka jóvoltából szavalatok, Gali Teréz közreműködésével pedig az alkalomhoz illő dalok gazdagították.

Versek és dalok az eperfa alatt
Az Arany János Művelődési Egyesület szervezésében zenés-verses műsorra várták Nagyszalonta irodalomkedvelő közönségét a költészet napján az Arany-porta udvarára. A hely szellemisége már önmagában különlegessé varázsolta a rendezvényt, s ezt csak fokozták a magyar költészet nagyjaitól idézett verssorok. Gali Teréz énekesnő és lánya, Boglárka igazi zenés-irodalmi csemegével örvendeztették meg a családias hangulatú rendezvény résztvevőit. Gali Boglárka szavalt többek között Arany János, Petőfi Sándor, Zilahy Lajos és Gábor Ferenc költeményeiből, Gali Teréz pedig megzenésített versek egész csokrát nyújtotta át az egybegyűlteknek.