Kalákák megyeszerte

Érkörtvélyesen megmozdult a falu apraja-nagyja, amikor az elmúlt szerdán a Tulipán Kaláka keretében 300 tujafát ültettek a főút két oldalán.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Több mint százan vettek részt az akcióban, köztük a helyi cserkészek, az általános iskola III.–IV. osztályos tanulói, a kultúrcsoport, a református nőszövetség, idős és friss házasok és még sokan mások. Nagyon jó hangulatban folyt a munka, ez a helyi szervezőket dicséri, akik igazán ráéreztek a kaláka lényegére, mely az adott közösség megerősítését hivatott szolgálni. Miközben a facsemetéket ültették, magyar nótákat húztak a zenészek, a gyermekek hagyományos népi játékokat játszottak, népviseletbe öltözött fiatalok pedig kosárból kínálták mindenkinek a zsíros kenyeret hagymával. Igazi népünnepély-hangulata volt a programnak, melynek végén Kiss Zoltán Zsolt helyi RMDSZ-elnök, valamint Borsi Imre Lóránt megyei programfelelős köszöntötte a mindvégig kitartó kalákásokat, külön megköszönve Tóth Tünde szervezői munkáját. A tujákat a helyi önkormányzat és az RMDSZ támogatásával vásárolták.
A kiskereki közösség április 11-én már másodszor szervezett kalákát. Ezúttal egy játszótér kialakításába kezdtek a falu központjában. A többnapos munkálat első fázisában elegyengették a talajt, és a bekerítéshez fogtak hozzá. A játszótér a helyi önkormányzat és az RMDSZ anyagi támogatásának, valamint az önkéntesek kétkezi munkájának köszönhetően valósul meg. A 15 fős kaláka munkáját most is Nagy István helyi programfelelős és Nyíri Sándor polgármester irányította.
Érsemjénben is egy játszótér területének az előkészítését vállalta fel a 25 fős kaláka ugyanazon a napon. Keresztúri Lajos helyi programfelelős és Balazsi József polgármester szervezésében kiásták az oszlopok helyét, és el is helyezték a cölöpöket.
Érmihályfalva Százhold negyedében is játszóteret építettek az önkéntesek április 11-én. Nyakó József helyi RMDSZ-elnök, programfelelős vezetésével egy 30 fős csapat állt neki a játszóeszközök elemeinek összeszerelésének, és emellett fákat is ültettek. A hinták felállítását követően Borsi Lóránt köszöntötte a kaláka tagjait, gratulálva mindenkinek, aki magáénak érzi a város jövőjét, és komolyan vette a Tulipán Kaláka felhívását a helyi közösség és a település gyarapítására. A jó hangulatú munkálkodás végeztével az asztalnál gulyás várta az önkénteseket.
Albison múlt csütörtökön, az Irinyi József-emlékhely körüli terület rendezésének utolsó fázisa zajlott a Tulipán Kaláka mozgalom keretén belül. A többnapos munkában összesen 35-en vettek részt. Kitakarították az emlékhely környékét, körbekerítették, majd kőlapokat raktak le. Teljesen új arculatot kapott a 2002-ben kialakított emlékhely. A kaláka helyi programfelelőse Bakó Lajos volt, az anyagi támogatója pedig Oláh Sándor megyei tanácsos, valamint a helyi RMDSZ-szervezet. Itt is, mint mindenhol, a résztvevők tagjai emléklapot vehettek át, amit Borsi Lóránt megyei programfelelős, Oláh Mária RMDSZ elnökkel közösen adott át.
Érszőllősön fát ültettek a kalákások még nagycsütörtökön. A játszótéren és a református templom előtt ültették el a csemetéket, melyeket a helyi önkormányzat és RMDSZ-szervezet vásárolt meg. Amíg a férfiak ásóval, lapáttal dolgoztak, addig a nők a gulyást készítették, amit a kalákázás végeztével közösen fogyasztottak el. Borsi Lóránt progremfelelős külön gratulált Beke László polgármesternek az akció megszervezéséért, majd mindenkinek egy-egy emléklapot adott át.
Érbogyoszló is csatlakozott a Tulipán Kaláka kezdeményezéshez a helyi önkormányzat és RMDSZ-szervezet támogatásával. Húsvét előtt az RMDSZ-székházat kezdték felújítani, a kultúrház körüli területet rendezték, és kerítést festettek. Gáspár Gyula polgármester a helyszínen irányította a munkálatokat. A mozgalom megyei szervezői stábja itt is pólókat és emléklapokat osztott a résztvevőknek.
Ugyanekkor Szalacson a helyi önkormányzat, az RMDSZ-szervezet és az iskola közösen csatlakozott a megyei Tulipán Kalákához. Porsztner Sarolta polgármester, helyi programfelelős szervezésében a diákok osztályfőnökeik vezetésével a település utcáin gyűjtötték össze az elszórt szemetet. Zsákokkal, kesztyűkkel felszerelkezve indultak el a legkisebb elsősöktől kezdve a nyolcadikosokig. A munka végeztével uzsonna, üdítő várta az ifjú kalákásokat az iskolában.
Szemétgyűjtést szerveztek Ottományban is. A helyi iskola, valamint a helyi RMDSZ-vezetőség nevében Kiss Edit és Erdei Imre vállalta el a szervezést. A kaláka szorgos „hangyái” a diákok voltak, akik ezáltal példát is mutattak.
Bihardiószegen is csatlakoztak a Tulipán Kaláka akcióhoz. A helyi református egyházközség támogatásával facsemetéket ültettek Jakab László irányításával. Szabó József programfelelős szervezői munkáját pedig Mados Attila helyi RMDSZ-elnök segítette. Az előre kiszámított helyeken kiásott gödrökbe bekerültek a facsemeték, majd nemsokára föld is került a gyökerükre.