Játszóterek épülnek kalákában

Az elmúlt héten is sok magyarlakta településen – a szórványban is – csatlakoztak az emberek a Tulipán Kaláka Egyesület által elindított önkéntes mozgalomhoz. Legtöbb helyen játszótereket építettek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Nagykágyán az önkormányzat és az RMDSZ helyi szervezetének támogatásával az iskola udvarán serénykedtek az önkéntesek, hogy összeállítsák a játszóeszközöket. A munkát Nagy István helyi programfelelős koordinálta. Borsi Lóránt ötletgazda és alapítványi elnök maga is kivette részét a tennivalókból, s üdvözölte a kágyai kalákásokat, akiknek egy-egy emléklapot is átnyújtott.
Hegyközszentmiklóson is, akárcsak a környező falvakban, játszótérépítést és parkosítást vállalt fel a helyi kaláka Mocsár László székelyhídi önkormányzati képviselő, helyi programfelelős irányításával. Az akció első mozzanataként a hinták előre gyártott elemeit szerelték össze, majd a területet homokkal töltötték fel. Borsi Lóránt Béres Csaba polgármester társaságában köszöntötte a 20 résztvevőt.
Érolasziban az óvoda és az iskola udvarán állítottak fel játékszereket a Tulipán Kaláka mozgalomhoz csatlakozva. A 15 fős lelkes csapat először a padokat szerelte össze, majd a hinták összerakása következett. A mozgalom megyei szervezői itt is pólókat és névre szóló emléklapokat adtak át, amiket elsőként Karancsi Béla helyi programfelelős vehetett át. A kezdeményezést itt is az önkormányzat és az RMDSZ támogatta.
Asszonyvásárán a terület rendezéssel és a játszótér körüli kerítés építésével kezdődött az önkéntes munka. Az akciót Nyíri Sándor polgármester és Székely István tiszteletes irányította, akik Borsi Lóránt megyei programfelelőssel együtt a munkából is kivették részüket. A megvalósítást az önkormányzat és az RMDSZ támogatta.
Kisnyégerfalván Filep Attila tiszteletes, helyi programfelelős irányításával először szemetet gyűjtöttek, majd a helyi játszótér megrongálódott részeit javították meg a kalákások. Végül fákat ültettek a szomszédos területen, mely a település falunapi rendezvényeinek szokott helyet adni. Az akciót a helyi RMDSZ-szervezet támogatta.
Belényessonkolyoson a református egyház tulajdonában lévő iskolánál munkálkodtak a közösségért tenni akarók Szabó Árpád Csaba lelkipásztor irányításával. Először az udvaron feldarabolták a már kivágott fákat, és további két fát kivágtak. A gallyazás során levágott ágakból máshol ideiglenes kerítés készül. Eltakarították hulladékot, törmeléket, szemetet is, közben egy másik csoport az iskola leendő mosdójában felbontotta a régi, elkorhadt padlót, és előkészítette a terepet a betonozáshoz. A megjelentek, saját szerszámaikkal, gépeikkel dolgoztak, nem hiányzott a láncfűrész, a fejsze, a traktor, az utánfutó, a hasító, a feszítővas, a körfűrész sem. A sikeres munkálkodást az időközben elkészült finom bográcsos elfogyasztásával zárták.
Piactér létrehozásába kezdtek múlt csütörtökön Érkeserűben. A 20 önkéntes a tér lebetonozásával kezdte a munkát, majd következik az asztalok kiöntése szintén betonból. A helyi önkormányzat és RMDSZ támogatását élvező kezdeményezés programfelelőse, Létai Imre irányította az akciót, de a munkából Nyíri Sándor polgármester és Dandé Ottó alpolgármester is kivette a részét. A kaláka szellemében babgulyás is készült, amit közösen, jó hangulatban fogyasztott el a lelkes csapat.
Tótiban több mint 30-an gyűltek össze múlt pénteken, hogy a helyi önkormányzat és RMDSZ támogatásával, valamint közös erővel egy 700 méter hosszú kerítést építsenek a temető köré. Többször megesett ugyanis, hogy a környéken legelő állatok betévedtek, és a síremlékek épségét veszélyeztették. A hasznos ténykedésért elsőként Vincze Nándor polgármester, helyi programfelelős vehette át az emlékoklevelet.
Árpádon a korábbi esős idő miatt egy hetet csúszott a Tulipán Kaláka akció, így április 20-án, pénteken került sor a tervezett faültetésre. A faluban több helyen ültettek fákat a fiatal önkéntesek. Emellett a falu szélére tervezett futballpálya területéről is összegyűjtötték a szemetet. A munkálatokat Csillag György helyi programfelelős és Borsi János alpolgármester irányította.