Holnapos fesztivál a Müllerájban

Hagyományteremtő szándékkal indítják útjára pénteken azt az egyhetes kulturális rendezvénysorozatot Nagyváradon, amely minden délutánra-estére több művészeti ágban kínál újdonságokat a közönségnek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A szervezők reprezentánsai – Tóth János múzeumigazgató, Szabó Ödön megyei önkormányzati képviselő, Szűcs László főszerkesztő, Balogh „Joe” József zenész – ismertették a részleteket.
A mai Ady-múzeum, a hajdani Mülleráj a Holnap Fest helyszíne. Június 1-jétől 8-áig minden délután 5-kor – a nyitónapon 6-tól – fotókiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők: mindennap más-más fotós tárja elénk, miként látja ő ma a Holnap városát. 18 órától bent a múzeumban mindennap új könyveket, kiadványokat mutatnak be az irodalomkedvelőknek írók, költők, lapszerkesztők. Az estet mindig egy-egy koncert zárja 19 órától a teraszon (esős időben az alagsori kávézóban).
A rendezvény apropóját az adja, hogy elkészült a holnaposokat ábrázoló szoborcsoport. A megyei önkormányzat költségvetéséből finanszírozott, Deák Árpád szobrászművész által alkotott köztéri szobrot Nagyvárad helyi tanácsának határozata értelmében a mai Ady Endre Középiskola előtt, a Fő utcai kereszteződésben kellene felállítani. A helyhatóság azonban nem szabadította fel a területet, nem bontatta le a szomszédos vendéglátó-ipari egység teraszát. A szobrot tehát péntektől, június 1-jén 18 órától a Müllerájban tekintheti meg a közönség.
A bronzba öntött holnapos költők – Ady, Juhász Gyula, Dutka Ákos és Emőd Tamás – asztalánál egy üres szék is van, erre először a Holnap Fest vendégei ülhetnek le. Pénteken 19.30-tól például Markó Béla, szombaton a Debreceni Egyetem irodalmi körének tagjai. Bemutatják a Várad folyóirat Rimler Károly egykori váradi polgármesterről szóló különszámát, jövő kedden a békéscsabai Bárka folyóirat alkotói mutatkoznak be. Könyvújdonság lesz Péter I. Zoltán helytörténész és Tóth János múzeumigazgató közös munkája Ady Endre váradi sajtóperéről Egy kis séta címmel. Vasárnapa a magyarországi Spanyolnátha internetes kulturális folyóirattal, majd jövő csütörtökön a Szamos című szatmárnémeti irodalmi lappal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, jövő szerdán pedig a berettyóújfalui Kocsis Csaba előadóművész lesz a meghívott. A Körösvidéki Múzeum, az Ady Endre Emlékmúzeum, a megyei önkormányzat, az RMDSZ Bihar megyei szervezete és a Várad folyóirat kezdeményezéséhez az Europrint Kiadó is csatlakozott, amely többek között holnapos költők – Ady, Emőd, Dutka, Miklós Jutka – válogatott verseit kínálja az olvasóknak.
A zenei összetevőkért felelős Balogh Joe, az Aria Productions vezetője szerint magas színvonalat garantáló, elsősorban helyi előadókat hívtak meg. Változatos műfajokban kínál tartalmas, élménydús estét pénteken a Blue Strings váradi tinédzsercsapata, szombaton a Shakespeare-szonetteket előadó Florian Chelu Madeva és Mátyás Zsolt, vasárnap a kísérleti zenét játszó budapesti Wahorn Airport, hétfőn a Dutka András vezette Garden Beat, kedden a tapasztalt muzsikusokból frissen összeállt helybeli Red Wine, szerdán a Hakeshet Klezmer Band, csütörtökön a cigány világzenét játszó Vojasa Budapestről és jövő pénteken a szatmári, nagybányai és kolozsvári zenészekből összeállt In-jazztenso. A részvétel minden programon ingyenes, sőt a jelenlévők ajándékba kapják az aznap bemutatott új kiadvány egy-egy példányát is.