Ünnepelt Szalonta apraja-nagyja

A viszontagságos időjárás ellenére színpompás felvonulással kezdődött a múlt hét végén az idei Szalontai Napok.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az Erzsébet-kertnél gyülekeztek a város óvodásai, kisiskolásai és a nap meghívott vendégei, a debreceni Feeling Fantasy Táncstúdió táncosai és az őket kísérő, szintén debreceni Big Band Fúvószenekar. A menet legelején kisiskolások vonultak, kezükben hatalmas felirattal: Szalontai Napok 2012, mögöttük a debreceni táncosok meneteltek, akik a szebbnél szebb, színes ruháikban igazi karneváli hangulatot varázsoltak a hajdúváros főutcájára.
A táncosokat a Big Band Fúvószenekar kiváló zenészei kísérték, utánuk következtek a város óvodásai és kisiskolásai, akik kezükben zászlókkal, lufikkal hirdették, hogy most ünnepli a város a születésnapját. A színes menetből természetesen nem hiányzott a város kabalafigurája sem, a vidám oroszlán minden gyerkőccel kezet fogott, és kedvesen integetett a parádét figyelő érdeklődőknek.
A mintegy 600 tagú csapat a város főutcáján végighaladva, a Zilahy Lajos Művelődési Házat is érintve érkezett meg a piactérre, ahol újabb produkciók és meglepetések várták az ünneplő nagyszalontaiakat. A nagyszínpad előtt a debreceni vendégek jóvoltából a közönség kapott egy kis ízelítőt a csapat remek táncaiból, melyekkel a hideg idő ellenére igazi forró hangulatot varázsoltak a piactérre.
A városnapi rendezvénysorozat folytatásaként a gyermekek és fiatalok mutatták be tehetségüket a szép számban összesereglett előtt. A háromnapos ünnepség minden napján a koraesti órákban óvodások és iskolások vették birtokukba a színpadot. A kisdiákok mellett Nagyszalonta remek táncosai és énekesei is bemutatták, hogy milyen sokat fejlődtek az utóbbi hónapokban, de a helybeli tehetségek mellett természetesen meghívott vendégeket is köszönthettek a hajdúvárosiak. Felléptek a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola növendékei, a VMC, a romániai Csillag Születik műsor döntősei, a Control Dance tánccsoport, Mădălin Dodu népdalénekes és a Daggu Projekt együttes.

Sztárfellépők
Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is szép számmal érkeztek a Szalontai Napokra a romániai és a magyarországi vendégfellépők, akik fergeteges koncertekkel tették felejthetetlenné az estéket. Pénteken a Connect-R bukaresti együttes szerzett kellemes perceket legfőképpen a közönség hölgytagjainak, akik hatalmas tapssal és kiabálással jelezték, hogy kedvükre való a fiúk éneke és tánca.
Szintén aznap este lépett színpadra közkívánatra a Republic együttes, szombaton az Irigy Hónaljmirigy tagjai a tőlük megszokott csípős humorral fűszerezett produkcióval ezúttal is hozták a formájukat, így a közönség tagjai az este során nem egyszer a hasukat fogták a nevetéstől. Az este másik fellépője a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő DJ Project együttes volt, melynek dalait a közönség együtt énekelte az énekesekkel, majd éjfél után káprázatos tűzijáték vette kezdetét, és szebbnél szebb tűzrózsák rajzolódtak ki az égre.
A Szalontai Napok záró napján elsősorban a komolyabb zenei stílus kedvelőire gondoltak a szervezők, ugyanis népzenei koncertjükkel érkezett a városba a Lucian Drăgan és Maria Hinsu házaspár, majd a magyarországi Apostol együttes koncertjén vehettek részt az érdeklődők.

Ünnep a sport jegyében
Az idei városnapokat számos sportrendezvény is színesítette, a hétvégén minden sportkedvelő megtalálhatta a hozzá legközelebb álló szabadidő programot; volt kártyabajnokság, női foci, motoros kaszkadőrbemutató és íjászverseny is. A legnagyobb érdeklődés természetesen a kaszkadőrök produkcióját övezte, nem mindennapi élmény részesei lehettek mindazok, akik szombat délután megnézték Erdős Csaba motoros kaszkadőr bemutatóját. A Zilahy Lajos Művelődési Ház előtti útszakaszon délután 6-kor felbőgtek a motorok, és kezdetét vette a lélegzetelállító show. A kaszkadőrök számos káprázatos trükköt mutattak be, szemmel láthatóan mindenki élvezte a látványos bemutatót. A motoros csapat felejthetetlen perceket szerzett a nagyszalontai közönségnek, de a legnagyobb élménye nyilván azoknak a lányoknak volt, akik a fiúk társaságában ki is próbálhatták a kaszkadőrmutatványokat.

Balázs Anita

(Fotók: Sapungi Anton Béla)