Marad a megye hárompárti irányítása

Fel sem merült, hogy a Szociál-Liberális Szövetség tagjai felrúgják az RMDSZ-szel tavaly kötött megyei együttműködési egyezményt, és önkormányzati vezetőségi képviselet nélkül hagyják a bihari magyarságot - nyilatkozták a kormánypártok megyei elnökei.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Tavaly februárban, az RMDSZ nagyváradi kongresszusának napjaiban kötött megyei szintű együttműködési megállapodást a magyar érdekvédelmi szervezet a Nemzeti Liberális Párttal (NLP) és a Szociáldemokrata Párttal (SZDP). Utóbbi kettő azóta – a Konzervatív Párttal kiegészülve – a Szociál–Liberális Szövetséget (SZLSZ) megalkotva kormányra került, és június 10-én megszerezte az ellenőrzést az országban a helyhatóságok többségében. Biharban is jó eredményt ért el az SZLSZ, bár sok helyen egymás ellenében indultak a liberális és a szocdem jelöltek, így történhetett meg, hogy a legtöbb polgármesteri és helyi tanácsosi mandátumot az RMDSZ szerezte meg.
A megyei önkormányzatban a pártszövetség tagjai egyszerű többséget képeznek (18) , az RMDSZ-nek és a Demokrata–Liberális Pártnak 7-7, a Dan Diaconescu Néppártnak pedig 2 tanácsosa van. A kétharmados többség kialakításáért folytatott tárgyalások eredményét szerdán közösen jelentette be Cornel Popa szenátor, megválasztott megyei tanácsi elnök, az NLP megyei szervezetének elnöke, Kiss Sándor megyei RMDSZ-elnök és Ioan Mang szenátor, az SZDP megyei elnöke. A lényeg: nem rúgják fel a tavalyi megállapodást, továbbra is a három alakulat együtt vezeti a megyét. A protokollum a megye más önkormányzataira is kiterjed, tehát az SZLSZ színeiben várhatóan több alpolgármester lesz, mint eddig. Nagyvárad a kivétel, itt ugyanis a szövetség kétharmados többséget nyert a városi tanácsban, és a két alpolgármesteri tisztségen a liberálisok a szociáldemokratákkal osztoztak meg.
Mind Popa, mind Mang hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy fel sem merült bennük a lehetőség, hogy a megyei önkormányzatban kellő súlyú képviselet nélkül hagyják a Biharban élő magyar közösséget, amelynek reprezentánsaival mindig is jól együttműködtek. Az SZDP-s politikus le is szögezte: a megyét liberális tanácselnök vezeti egy-egy szociáldemokrata és RMDSZ-es alelnökkel. A grémium alakuló ülését június 30-ára tűzték ki; azért ilyen későre, mert a mandátumot nyert tanácsosok között sok a törvényhozó, és a parlamentben még fontos jogszabályokról kell dönteniük.
Máté Zsófia