Megalakult az új megyei tanács

Június utolsó napján, Ovidiu Silaghi szállításügyi miniszter és Claudiu Pop kormánybiztos jelenlétében alakult meg Bihar megye önkormányzatának döntéshozó testülete. Cornel Popa megválasztott tanácselnök előző nap tette le a hivatali esküt a bíróságon.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A megyeháza dísztermében egy tűt sem lehetett volna leejteni a bezsúfolódott intézményvezetőktől, polgármesterektől; Sofronie Drincec váradi ortodox püspök is ott volt kíséretével, akárcsak a nagyváradi tanács alakuló ülésén. A miniszter és a prefektus üdvözlő szavai után megalakultak a frakciók. A közös listán bejutott liberálisok és szociáldemokraták itt is külön csoportba tömörültek, az előbbiekhez csatlakozott a Konzervatív Párt egyetlen reprezentánsa, frakcióvezetőnek Dumitru Voloşeniucot választották. A Szociáldemokrata Párt frakciója a Dan Diaconescu Néppárt két reprezentánsával egészült ki, a vezetést Ovidiu Copilra bízták. Az RMDSZ hétfős frakcióját ezentúl is Szabó Ödön vezeti, a Demokrata–Liberális Párt csoportjának is maradt az eddigi vezetője, Ionel Avrigeanu. Utóbbi rögtön vitába is keveredett a mandátumigazoló bizottsággal, mivel ez kifogást emelt Călin Mocan tanácsosi beiktatása ellen. A prefektúra közlésére hivatkozott, mely szerint a Környezetőrség megyei vezetője nem mondott le állami főtisztviselői posztjáról, amikor a D–LP színeiben elindult a helyhatósági választáson, csak áthelyeztette magát alacsonyabb beosztásba, amelyből felfüggesztését kérte. A demokraták szerint párttársuk törvényesen járt el, Avrigeanu perrel fenyegetőzött, és túlkapást emlegetett, de a tanácsosok zöme tartózkodott, amikor Mocan mandátumát kellett volna igazolni.
A többi 33 tanácsosnál nem volt gond, és egy hiányzó kivételével le is tették az esküt, így az RMDSZ-es Forró László, Grim András (aki a visszalépett Kiss Sándor Elek helyére került), Kiss Sándor, Sárközi Sándor, Szabó István, Szabó Ödön és Turucz Mária is. Megválasztották a tanács alelnökeit is: az előzetes megállapodás értelmében egy szociáldemokrata és egy RMDSZ-es politikust jelöltek a tisztségre. Kiss Sándort 31, Ioan Mangot pedig 28 igen szavazattal meg is választották, majd megalakították az állandó szakbizottságokat is.

Máté Zsófia