Partiumi néptánctalálkozó

Ropták a táncot a népi együttesek vasárnap Micske főutcáján és az iskola udvarán. A helybeli Görböc táncegyüttes ugyanis tizedik alkalommal szervezte meg a Partiumi Néptánctalálkozót. Egy évtized után joggal állítható, hogy hagyományt teremtettek ennek a nemes rendezvénynek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az idén hét hagyományápoló csoport – az érmihályfalvi Nyíló Akác, az érsemjéni Ezüstperje, a kalotaszentkirályi Felszeg Gyöngye, a margittai Gyöngyvetők, a szalárdi Pitypang, a biharszentjánosi Szentjánosbogarak és a mezőtelegdi Pacsirták – tett eleget a Görböc meghívásának. A hagyománynak megfelelően a falu központjában gyülekeztek, ahol a főszervező Hodgyai Edit iskolaigazgató-néptáncoktató köszöntője után utcai össztánc következett. A kezdést a rekkenő hőség miatt későbbre tolták, de a táncosoknak így is meg kellett megküzdeniük a kánikulával. Azért a népviseletek parádéja nem maradt el, a résztvevők felvonultak a főutcán az iskoláig, bár a helybeliek kevesebben jöttek ki a tűző napra köszönteni őket, mint máskor.
Az ünnepélyes megnyitón az RMDSZ megyei tanácsi frakcióját Forró László, az önkormányzat egyházügyi, kulturális, ifjúsági és sportbizottságot vezető tanácsos képviselte, aki méltatta Micske aktív kulturális életét, melynek egyik fő mozgatórugója a Görböc néptáncegyüttes. Köszönetet mondott a szervezőknek, a szülőknek, a felkészítő pedagógusoknak és természetesen a főszereplőknek, maguknak a táncosoknak. A rendezvényt anyagilag a Bihar megyei tanács RMDSZ-frakciója és a Communitas Alapítvány támogatta. A műsorvezetést szintén a szokásokhoz hűen Erdei Sándor vállalta el, a produkciók egy részéhez a Soroglya együttes szolgáltatta az élőzenét. A táncosok a tűző napon álló színpadon kitettek magukért, és előadásukon nem tükröződött a bágyasztó hőség. A nézőket megvédte ugyan az ibolyántúli sugárzástól a néhány felállított sörsátor, de a hőség elől nem nyújtott nekik menedéket. Valószínűleg ezért voltak sokkal kevesebben, mint máskor, de akik ott voltak, kitartottak.
A produkciók közötti szünetben díjazták a Hajdú-Bihar Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat által szervezett nemzetközi levelezős tanulmányi verseny győzteseit. A jutalmakat Hodgyai Edit igazgató adta át. Erdei Csongor három első díjat is besöpört, rajta kívül még Csurai Nikolett, Oláh Mátyás, Bagosi Ákos és Székely Mária lett első. Kiosztották a Norman-ösztöndíjakat is, amelyeket minden évben a legjobb tanuló és a legtöbbet fejlődő diák érdemli ki. Az adományoz Norman család az idén a négy tiszta tízes tanulót (Erdei Csongor, Jakab Emőke, Kelemen Hunor, Tripó Debóra), az előmenetelért pedig Sordu Szilárdot jutalmazta.
A fellépés okozta stressz után jól jött egy kis lazítás, így sok táncos nevezett be a hagyományos fánkevő-versenyre, amelyet egy margittai nyert meg. Közben a hőség is alábbhagyott, az esti táncházra már egészen elviselhető volt az időjárás, ami a hangulaton is sokat javított. A mulatság a késő esti órákig tartott.

Szőke Ferenc