Székelyhídra beköszöntött az Érmelléki Ősz

Nyárvégi kellemes időjárás köszöntött az elmúlt héten Székelyhídon az Érmelléki Ősz rendezvénysorozaton részt vevőkre.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Kezdésként csütörtök délután a sportolókat díjazták, és köszöntötték az ötven éve házasokat. Ugyanakkor jótékonysági labdarúgó-mérkőzésen is szurkolhatott a közönség, a sport révén a kisvárosban működő, Böjte Csaba szerzetes nevével fémjelzett, rászoruló gyermekeket felkaroló alapítványt támogatták.
A városnap hivatalos megnyitója péntek délután volt a központi parkban. Felvezetésként a lezárt utcarészen először a hajdúböszörményi fúvószenekar zendített rá, majd az ugyanonnan érdekezett menettáncosok bűvölték el a jelenlévőket. Ezúttal az ünnepi beszédek sallangmentesek, lényegre törők voltak, a turulmadár szárnyai alatt lévő szónoki emelvényen sem sorakoztak fel annyian, mint az elmúlt években. Béres Csaba polgármester a magunk mögött hagyott évszelet nehéz időszakát idézte fel, amiben a választások, a referendum és a máig tartó aszály is próbára tett bennünket. Cseke Attila szenátor nevesítés nélkül méltatta a településen elért eredményeket, szólt a szervezők sokrétű, kitartást igénylő munkájáról, majd jó szórakozást kívánt a város lakóinak. A belgiumi Ecaussinnes-ből érdekezett küldöttség képviselője tolmácsolta a testvértelepülés lakóinak jókívánságait. Az emlékmű megkoszorúzása előtt a Búzavirág Népdalkör énekelt.
Az események a múzeumban folytatódtak, ahol közös képzőművészeti kiállítás nyílt. Csorján Melitta mutatta be az alkotókat és az alkotásokat. Nicolette Duţă képein divatos cipőtervek sorakoztak, Szilágyi László a tájképek izgalmas megjelenítőjévé lépett elő, a néhai Kerekes Géza olajfestményei érmelléki barangolásra vitték a képzeletet. Kerekes Zsuzsa igényes, a kiforrottság jeleit mutató munkákkal lépett a közönség elé. Lovaskompozíciói, csendéletei, pasztellképei gazdag élményanyagot hordoznak. Juhász Imre ezúttal a színekkel kísérletezett hatásosan. Gavrucza Tibor, az érmelléki táj „dalnoka” puha, érzékeny színvilágot vonultatott fel. Péter Emese ízlésesen kidolgozott kerámiái nemcsak a szemnek szépek, de érzésközlőek is. Csorján Dezső olajfestményei csapongó érzelemvilágról árulkodnak, míg Angyal Olívia grafikái különleges, meseszerű világot varázsolnak elénk. Kustán Erzsébet makramécsomózás-technikát alkalmazott, munkáiban a termékenység-szimbólumok köszönnek vissza. Két „idegenlégiós” is érkezett a kiállításra a belgiumi testvértelepülésről, Christian Dumenuier és Alain Soartian.
A múzeum emeletén Széchenyi-emlékek nyomában Európában címmel 33 tablót állítottak ki, amely 16 ország tárgyi emlékeit mutatja be. A kiállítási anyag ennél jóval gazdagabb, és a Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület tulajdonát képezi. A nap színvonalas programjaihoz sorolható még Griffiti dráma- és filmműhely bemutatója, amit az Örkény-centenárium ihletett.
A változatos programkínálatban itt-ott még fellelhető volt az értékteremtés, de az immár évtizedes hagyománnyá vált profitteremtő szándék ezúttal is jellemezője maradt az Érmelléki Ősznek.

Érmelléki Elek