Mindennapos nyavalyák ellen

Fertőzések, betegségek bárhol, bármikor rajtaütésszerűen meglephetnek bennünket. Felkészülhetünk a tünetek enyhítésére, és a házi patika hasznos szereit ajánlatos magunkkal vinni túrákra, kirándulásokra, külföldi utazásokra is. TAMÁS-ARANY HAJNALKA gyógyszerésztől kaptunk felvilágosítást az alapvető tennivalókról.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Ételmérgezés
Romlott étel okozta fertőzést leggyakrabban a házi disznósajt, tejszínes vagy tojásos krémek, fagylalt, hal és gombás ételek, megbontott és állott konzervek fogyasztása okozhat. A lappangási idő 5–12 óra között változik. A mérgezés tünetei: émelygés, hányás, hasmenés, láz, gyengeség. Kezelésére ajánlottak a következők: az ásványi sók pótlása, például Prolyte por vagy Elektroliti, NaCl és glükóz perfúziója, kalciumpótlás, széntabletta, mely felszívja a káros anyagokat a belekből, a hasmenés megállítására diétás ételek fogyasztása, savlekötés, mivel ilyenkor savtúltermelés keletkezik a gyomorban, ami puffadást és gyomorégést idézhet elő, emellett hányinger- és görcsoldók szedése.

Hasmenés
A hasmenés általában bakteriális vagy vírusos fertőzés miatti bélgyulladás következménye. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha 48 órán túl is fennáll, továbbá ha a láz meghaladja a 38,5 fokot, ha a széklet véres vagy fekete, ha kiszáradás fenyeget, vagy ha állandóan kiújul a hasmenés. A betegség kezelésére javasolt: menta-, körömvirág-, málnalevéltea fogyasztása, ásványi anyagok (Ca, Mg, K) pótlása, pre és probiotikumok szedése, melyek a belek baktériumflórájának a helyreállításában segítenek, fontos továbbá a diéta, csak főtt és párolt ételek fogyasztása (pl. répa, rizs, csirkemell, pirítós), a hasmenés megállítása gyógyszeres kezeléssel, görcsoldó, széntabletta, puffadásgátló szedése.

Hányinger, émelygés
Amikor hányingerünk van, javasolt, hogy nyitott ablak mellett, fekvő helyzetben húzzuk fel mindkét lábunkat, vegyünk mély levegőt, és tegyünk vizes borogatást a homlokunkra. Kortyoljunk teát gyömbér és menta keverékéből. Vannak patikában kapható természetes készítmények, amiket kismamák is szedhetnek, továbbá vannak olyan gyógyszerek, amelyek az idegrendszerre hatva gátolják meg a hányinger jelentkezését (pl. Emetiral, Emetostop). Ugyancsak hatásos a Metoclopramid és a Papaverin is.
Ha a hányinger elmúlt, a következő lépés a hidratálás, az ásványi anyagok pótlása, a diéta, a gyomorsav, a gyomorégés kezelése. Tamás-Arany Hajnalka gyógyszerész gyomorrontás esetére emésztést elősegítő gyógyszerek, epehajtó készítmények, esetleg megelőzés céljából májvédők szedését javasolja.

Balázs Anita