Győzelemmel emlékeztek a váradi sportaréna névadójára

Harmadszor avattak győztest az Antonio Alexe-emléktornán.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az idén két romániai és két magyarországi kosárlabdacsapat mérte össze erejét a nagyváradi sportcsarnokban, amely a helyi Dinamó és a román válogatott volt kiválóságáról, egyben csapatkapitányáról, Antonio Alexéről kapta a nevét. A torna házigazdája, a Nagyváradi Városi Sportklub (VSK) mindhárom mérkőzését megnyerte, így veretlenül zárt az első helyen. Az ellenfelek között volt a Kolozsvári Mobitelco, valamint a magyar élvonal két meghatározó gárdája, a Paksi Atomerőmű és a Székesfehérvári Albacomp.
A résztvevők egyike sem tudott a legjobb összeállításban pályára lépni, mivel több játékos is a válogatottban szerepelt az Európa-bajnokság selejtezőjében. A VSK-ból a kétméteres óriás, Lázár László hiányzott emiatt. Így sem lehetett azonban panaszuk a nézőknek a látványra.

Háromból három győzelem
A váradiak a vártnál nehezebben lendültek bele, az első meccsen igencsak meggyűlt a bajuk a több alapemberét is nélkülöző kolozsvári csapattal. A végeredmény azonban nyolcpontos (80–72) győzelem lett. A második találkozón a paksiakat verte meg a VSK öt ponttal (73–68), a torna zárómeccsén pedig a fehérváriak fölött aratott fölényes győzelmet a hazai gárda (93–57). A második helyen a két magyarországi csapatot legyőző Mobitelco végzett, a harmadik a Paks, a negyedik pedig a pont nélkül záró Székesfehérvár lett. A váradi Milos Pesics érdemelte ki a torna legjobb játékosa címet, a legtöbb pontot a kolozsvári Sean Barnette szerezte.
„Számomra nem a győzelmek voltak igazán fontosak – természetesen boldog vagyok, hogy megnyertük a tornát –, hanem az, hogy felmérjük, mire vagyunk képesek erős, jól szervezett csapatok ellen. A közönség ezúttal is fantasztikus volt, a mutatott játék biztató, de az is kiderült, van még mit tökéletesíteni” – értékelte az emléktornát Cristian Achim, a VSK edzője.

Új csapat új célokkal
A torna első mérkőzése után mutatkozott be a Nagyváradi VSK gárdája. A sportcsarnok lelátóin több mint ezer szurkoló tapsolta meg a kedvenceket, és skandálta a bemondóval együtt a már jól ismert játékosok vagy éppen a két újonc nevét. A szeptember végén, a Román Kupa selejtezőjével kezdődő idényben a következő kerettel indul a VSK: Nemanja Marics (csapatkapitány), Milos Pesics, Ivan Stefanovics, Szasa Topcsov, Gediminas Navickas, Silviu Lupusavei, Bogdan Ţibîrnă, Rareş Paşca, Horia Hora, Daniel Dillon, William Franklin, Lázár László, valamint a junior Csordás András, a román U18-as válogatott tagja. Edző Cristian Achim, akit Călin Pop segít a munkában. Nem maradt a keretben a váradi Andrei Pascu (nem hosszabbították meg szerződését) és Török Roland (a magyar élvonalban szereplő Jászberényhez igazolt), Milos Markovics és Vasile Ştefan.
A váradiak célja (legalább is hivatalosan ezt nyilatkozták) a rájátszásba kerülés, ám a keretet és a tornán mutatott játékot elnézve reménykedni lehet benne, hogy a 2012–2013-as idényben az ötödik helynél többre lesz majd képet a VSK.
Hajdu Attila

Képaláírások:
1) Az idei torna résztvevői, a paksi, a fehérvári, a váradi és a kolozsvári csapat
2) Nemanja Marics csapatkapitánynak adja át az első helyért járó trófeát Şerban Sere, a VSK menedzsere
3) Romániában és Magyarországon egyaránt szerették és tisztelték Antonio Alexét