Traubenfest Monospetriben

A Német Demokrata Fórum (NDF) monospetri szervezete hagyományt teremtett annak, hogy szeptemberben megrendezi a szüreti mulatságot (Traubenfest).

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az egész napos ünnepség nemcsak az NDF tagjainak, hanem a település minden lakosának tartalmas szórakozást kínál. Vasárnap reggel a fórum székházában van a gyülekező, onnan népviseletben, fúvós zenekar vezetésével haladnak végig a falu főutcáján, a templomba vonulnak az ünnepi szentmisére. Az idén a két nyelven megtartott egyházi szertartás magyar részét a falu új plébánosa, Petrișor Constantin, a németet pedig Szűcs Attila celebrálta. A kórus a megszokott magas színvonalon adta elő énekeit.
Szentmise után a templomtéren a meghívott néptáncosok szabadtéri táncbemutatót tartottak, majd rendezett sorokban vonultak a fórum székházáig, ahol a házigazdák ebéddel várták a vendégeket. Ezt követően újra a színpadon folytatódtak a programok. Elsőként Végső András helyi NDF-elnök, majd Helena Voda, a szervezet megyei elnöke és Barcui Barna polgármester köszöntötte a résztvevőket. Utánuk a 35 tagú krasznabélteki fúvószenekar következett, amely Pech Ferenc bélteki NDF-elnökét, a fórum regionális vezetőségének tagját kísérték el az ünnepségre, majd sorra bemutatkoztak a helyi – kicsik és ifjak –, valamint a vendég – Béltek, Margitta, Nagyvárad, Újpalota, Szatmárnémeti, Tasnád – tánccsoportok.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Hölzli József, az NDF Regionális Vezetőtanácsának tagja, aki elismeréssel illette a szervezőket. A szatmári székhelyű régióhoz tartozik Bihar, Máramaros Szatmár és Szilágy megye. Hölzli a vezetője a Szatmári Alapítványnak, melynek feladata a mezőgazdaság, a kisipar és a mesterségek támogatása. Ehhez, mint elmondta, a német állam által biztosított alaptőkéből kamatmentes kölcsönöket folyósítanak kisvállalkozóknak gépek és felszerelések beszerzésére 3000–20 000 euró közötti összegben. A pályázónak nem kell német gyökerekkel rendelkezni, egyedüli kitétel, hogy a befektetés helyszínén legyen német közösség. A 2–5 év futamidejű kölcsönt részletekben kell visszafizetni. Eddig a segítségükkel kb. 6000 munkahely teremtődött. Sok bihari kisvállalkozó élt már a lehetőséggel, közöttük monospetriek is. Az idéntől szakképesítő tanfolyamokat indítanak hiányzó szakmákban. A végzett hallgatók egész Európában érvényes oklevelet kapnak. Ezen kívül megalapították a kisiparosok szövetségét, amely tagjait információkkal és pályázati tanácsokkal segíti. Bővebb tájékoztatás a www.stiftungsathmar.ro vagy a www.cameramestesugarilor.ro honlapokon, illetve a 0261/710-316-os telefonszámon.
Helena Voda az NDF Bihar megyei elnöke büszkén vallotta, hogy a tagszervezetüknek 652 tagja van, melyből 450 a nagyváradit erősíti, de valamennyi vidéki szervezet közül a monospetri a legaktívabb minden szempontból. Náluk látszik az összetartás és az igényességre való törekvés. Rendezvényeiket minimális költségvetésből főként a tagok hozzáadott munkájával szervezik meg. A vasárnapi rendezvény alatt például végig lehetett tombolát vásárolni, melynek bevételét a későbbi programok szervezésére fordítják.

Szőke Ferenc