Épüljenek kerékpárutak Váradon

A következő 12 évben közel 38 kilométernyi kerékpárutat építését javasolja a nagyváradi tanács RMDSZ-frakciója. A tervet BIRÓ ROZÁLIA frakcióvezető és annak kidolgozója, DELOREAN GYULA tanácstag ismertette.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Nagyváradnak, mint sok más romániai városnak, hiányzik a hosszú távú fejlesztési stratégiája, amit politikai változásoktól függetlenül követhetnének, mondta Biró Rozália. Példaként hozta fel, hogy míg Váradon jelenleg körülbelül 4 kilométernyi, nem összefüggő kerékpárút van, a hasonló nagyságú Debrecenben több mint 16 kilométernyi bicikliutat építettek ki, ellátva a megfelelő jelzéssekkel. A Nagyvárad–Berettyóújfalu kerékpárút kivitelezésére már kiírták a közbeszerzési eljárást, mondta Delorean Gyula, aki Pafka Ernő műépítésszel együtt mérte fel a várost, hogy lássák, hol építhetők ki újabb bicikliutak.
A városban hét fő útvonalat terveztek, a központ felől a lakónegyedek irányába vezetnének, és az ezeket összekötő utak nyomvonalát is kijelölték. Az összesen 37,3 kilométernyi kerékpárút tervezett költsége 4,4 millió euró lenne, a 8,8 km hosszúságú bekötőutak az előzetes számítások szerint valamivel több mint egymillió euróba kerülnek. A kivitelezési költség azonban rendszerint a tervezettnél jóval alacsonyabb – tette hozzá az önkormányzati képviselő. Az előtanulmányt már leadták a helyhatóság illetékes szakmai osztályára, abban a reményben, hogy már e hónapban a tanács elé kerülhet a határozati javaslat. Tizenkét évre elosztva a költségeket, nem jelent túl nagy kiadást a civilizált kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtése – érvelt Delorean. A frakcióvezetővel együtt szeretné, ha már a jövő évi büdzsébe befoglalnák a költségek egy részét.

Balogh Aletta