Szüreti mulatsággal indult az ősz Árpádon

A régi időkben a szüret társas eseménynek számított, amelyre egy egész éven át emlékeztek és készültek a családok. Akkoriban ez egész közösségek közös munkája, ünnepe volt, amelyet a nap végén mulatság zárt.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Habár manapság is családok, rokonok, ismerősök közös programja a szüret, a XVIII–XIX. században sokkal szélesebb körben és nagyobb összejövetelként ünnepelték meg a betakarításnak ezt az időszakát. Sok hagyomány azonban ma is él, s ezekhez – mint például a szüret kezdetének időpontjához – büszkén ragaszkodnak az emberek. Árpád településen példaértékűen ápolják a hagyományokat, hiszen évről-évre megrendezik a szüreti mulatságot, melyet természetesen az idén is sokan támogattak.
A hagyományokhoz hűen az idei szüreti ünnepen is szépen feldíszített hintókkal járták végig a falut a csőszlányok és a csőszlegények, akik vidáman hívogatták bálozni a falu lakosait. A fogatokat ügyes hajtók irányították: Prezsmer Károly, Máthé Lajos, Nicolae Gavriş, ifj .Major Imre és Kenéz Lajos, akik minden évben készen állnak arra, hogy az árpádi fiatalokat körbekocsikáztassák a környező településeken.
A hívogatást követően a csőszfiúk és csőszlányok a falu központjában bemutatták a kimondottan erre az alkalomra tanult magyar táncukat, a talpalávalót harmonikán id. Farkas Sándor és Németh Pál szolgáltatta, a táncot Cseke Ibolya tanította be. Este fergeteges bál kezdődött, ahol a nagyszalontai Demulass együttes muzsikált egészen reggelig.

Balázs Anita