Hagyományőrző nap szilvás gombóccal

Különleges programmal indult a 2012-es Hajdúhét Nagyszalontán, ugyanis a Sinka István Kézműves Kör szervezésében hagyományőrző napot tartottak elsősorban a legfiatalabb nemzedéknek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Szombat reggel benépesült a műhelygaléria, s a szorgos gyermekkezek nagy munkába lendültek. A természetes anyagokból készült díszek sora megtöltötte a termet, melynek közepén terített asztalokon sorakoztak a szilvás gombóc elkészítéséhez szükséges alapanyagok. Ezen a napon ugyanis nem csak a munkáé volt a főszerep, sokkal inkább az aktív kikapcsolódás érvényesült: a gyermekek a kör háziasszonyaitól tanultak főzni.
Az idén immár második alkalommal megrendezett szilvásgombóc-fesztivál kora reggel a tészta meggyúrásával kezdődött. A kicsik nagy figyelemmel dolgoztak, gyúrtak, liszteztek, nyújtottak, végül felsorakoztatták a tésztán a szilvát, és hozzáláttak a gömbölyítéshez. A szép, kerek gombócok ezután sorra kerültek bele az udvaron felállított üstbe, a kör felnőtt tagjai ügyeltek a főzésre, a gyermeksereg pedig izgatottan várta, hogy milyen lesz a végeredmény.
A kifőtt, pirított zsemlemorzsában meghempergetett gombócok illatozva csábították kóstolásra a gyermekeket, akik a falatozás után elégedetten nyugtázták, hogy kezük munkája nem volt hiábavaló, hiszen valóban finom, guszta gombócok készültek.
A gombóckészítés után névadója emléke előtt tisztelgett a kézműves kör, a gyermekek és a felnőttek a szoborparkban Sinka István köztéri szobra előtt hajtottak fejet.

B. A.