Jelölteket állított az RMDSZ

Megváltozott feltételek mellett, de változatlanul az erdélyi magyarsággal szövetségben biztatta az eddigieknél nagyobb erőfeszítésre a parlamenti választási kampányban a Bihar megyei jelölteket, tisztségviselőket és aktivistákat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. KELEMEN HUNOR a megyei szervezet jelöltállító küldöttgyűlésén hokimeccshez hasonlította a kampányt, amelyen védőfelszerelést kell viselni.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A négy évvel korábbihoz képest változás, hogy most nem kormányerőként, hanem ellenzékből készül a december 9-ei választásra az RMDSZ, és hogy most minden körzetben a magyar „versenypártok” jelöltjeivel is meg kell küzdeni a voksokért. A szövetségi elnök emlékeztetett rá, hogy pár hónapja ezek a „kis zsebpártok” azt vallották, a helyhatósági választáson helye van a versenynek, de a parlamentin nincs. Vagy sosem gondolták ezt komolyan, vagy akkor hazudtak – szögezte le Kelemen Hunor. Azt is elmondta, hogy a nyári helyhatósági választási eredménynél is többet kell elérni decemberben a parlamentbe jutás 5 százalékos küszöbének átlépéséért, mert magas román részvételi arányra lehet számítani. Szerinte az úgynevezett versenypártok tisztában vannak azzal, hogy nincs esélyük a győzelemre, még az alternatív küszöb elérésére sem, de meggyengíthetik a Szövetséget, elvehetnek néhány mandátumot. Kelemen szerint egyébként a Bihar megyei szervezet súlyának megfelelő eredmény egy szenátori és három képviselői mandátum megszerzése lenne az országos „kosarat” töltő voksok mellett.
A Kiss Sándor igazolt távollétében Biró Rozália megyei választmányi elnök vezette küldöttgyűlésen ezután a jelöltek mutatkoztak be, és kérték a jelölő testület bizalmát. A korábbiakhoz képest változott egy-két helyen a megmérettetésre vállalkozók személye. Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök jelentette be, hogy a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek felajánlott együttműködési megállapodást elfogadta Csűry István püspök, így reprezentánsa, Ambrus Ferenc püspöki tanácsos indul az RMDSZ támogatásával a nagyvárad-belvárosi, 9. számú egyéni képviselői választókerületben. Szabó elismeréssel szólt a szintén távol maradt Ferkő Jenőről és Bálind Györgyről, akik azt a hálátlan feladatot vállalták, hogy szórványvidéken indulva igyekeznek begyűjteni minél több voksot a közösbe, előbbi a 2-es szenátori, utóbbi a 4-es képviselői körzetben. A másik három szenátori választókerületben a következők indulnak az RMDSZ színeiben: Biró Rozália (Észak-Bihar, 1-es), Szíjjártó Zoltán (3-as, délnyugat-Bihar), Huszár István (4-es, Nagyvárad). A képviselőjelöltek: Cseke Attila (1-es választókerület, Észak-Bihar), Szabó Ödön (2-es, Érmellék), Grim András (3-as, Sebes-Körös-völgye), Fenesi Tibor (5-ös, Fekete-Körös-völgye), Pető Csilla (6-os, Délnyugat-Bihar), Csuzi István (7-es, Dél-Nagyvárad) és Pásztor Sándor (8-as, Nyugat-Nagyvárad).

Máté Zsófia