Szüretibál-hívogató Székelyhídon

Magyar nótától volt hangos a vasútállomás felé vezető, hosszan egyenes székelyhídi Malom utca szombaton déltájban, amikor is ötvennél több helyi fiatal szüreti bálba hívogatta a kisváros lakóit.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Meg-megnyíltak az utcakapuk, voltak, akik már számítottak a fiatalok felvonulására, de a többség kellemes meglepetésként élte meg a történéseket. Szekerekkel vonultak végig, a strandtól startoltak a népviseletbe öltözött hangulatkeltők, elöl fehér lovon kackiás legény vezette őket. Nemcsak a hívogatók voltak díszes ruhába, de a tucatnyi szekérre is nemzetiszínű szalag került, olyan gazda is akadt, aki erre az alkalomra átfestette piros-fehér-zöldre a fogatát. A régi hagyományt negyedik alkalommal elevenítették fel a Pro Székelyhíd Egyesület szervezésében.
A művelődési ház előtt lekászálódtak a szekerekről a fiatalok, csak úgy pörögtek, forogtak a szoknyák, igazi báli kedvcsinálóba kezdtek a tenyérnyi téren. A kultúrház lépcsőmagaslatán lajbis, kalapos legények vártak a sorukra. Nyakában nagy dobbal Takács Tamás vállalta fel a hírmondó, vagyis a hívogató szerepét. A Kapusi Imre írta rigmusok hallatán helyeslően bólogatott a spontán odasereglett hallgatóság, így igaz, mondták többen is. A hívogató szöveg ugyanis Béres Csaba polgármester és a városvezetés felé irányuló éles kritikában domborodott ki: „…Eltűrnénk mi ezt is, ha jól megjutalmaznának, az uniós pénzekből nem csak maguknak, hanem nekünk is juttatnának. …magukon kívül mással nem törődnek, csak hogy jó módot biztosítsanak családi körüknek. Mert jókat mulattak ők a kampánybulikon, és közben röhögtek a városlakókon. Na de hagyjuk a témát, mert még kiátkoznak, jöjjenek a ma esti bálba, és mulassanak.”
A leányok-legények felcihelődtek a szekerekre, városszerte vitték a jókedvet, hintették a nótát, ahogyan régente is tették eleik. Estefelé a strand felől már hallatszott a szélfútta zeneszó, hajnalig ropták a táncot, és nemcsak a fiatalok.

D. Mészáros Elek