Állatszerető székelyhídi diákok

Sokan ismerik vagy legalábbis hallottak már az Assisi Szent Ferencet körüllengő legendáról. Korában, a XIII. században felismerte mindannak a fontosságát, amivel a ma embere még mindig „nyűglődik”: a környezetében lévő állatvilág megóvásának, szeretetének szükségességét.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Gyakran elfelejtjük, hogy e sárgolyó, melyen élünk, nemcsak az ember tulajdona, hanem az azt benépesítő állatvilágnak és növényeknek is otthonául adatott. Szent Ferenc természetközeli élete megszülte a hozzá fűződő legendát: értette az állatok nyelvét, kommunikálni is tudott velük. Értelemszerű tehát, hogy az állatok 1931-óta létező világnapját a szent emléknapján, azaz minden esztendő október 4-én ünneplik.
Az évek során egyre bővült az állatvédelemre való odafigyelés, ma már nem csak a vadon lakóira hívják fel a figyelmet, a háziállatok óvása is középpontba került. E nemes szándékot biológiatanáraik segédletével a székelyhídi Petőfi Sándor Középiskola diákjai is bizonyították. Évek óta kisállat-kiállítással jelzik meggyőződésüket arról, hogy minden élőlénynek joga van a méltányos élethez. Az idén sem volt ez másként, mintegy ötven iskoláskorú hozta el házi kedvencét az iskolaépület előtti térre. Voltak ott kutyák minden mértben és színben, szelíd kecskék, macskák, galambok, de még tyúkok is. Egzotikusabb állatok is akadtak a kínálatban: hörcsög, tengerimalac, papagáj, de még ékszerteknőc is. Minden részt vevő állatbarát kapott egy-egy oklevelet. A rendezvény szervezői elmondták, hogy legfontosabb céljuk az állatok megszerettetése, hogy a ma még bámészkodó diákokból holnapra gondoskodó gazdik váljanak.
D. M. E.

Todosie Vivien és Lóri papagáj
Ambrus Ákos és Rocky kutya