Őszi nagytakarítás és templomfelújítás kalákában

Október második, verőfényes hétvégéjén újabb hét Bihar megyei település közössége vállalt önkéntes munkát, hogy csinosítsa lakókörnyezetét, ezáltal gyarapítsa faluját.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Biharfélegyházán már reggel 8 óra előtt elkezdték a helyi kaláka előkészületeit. Kelemen Zoltán polgármester irányításával általános őszi nagytakarítást vállaltak a helyi önkéntesek. Munka előtt reggeli, utána pedig ízes bográcsgulyás fogadta a kalákásokat. Borsi Lóránt, a Tulipány Kaláka Egyesület vezetője, a megyei mozgalom ötletgazdája üdvözölte a munkálkodókat, és átadta a részvételről szóló emléklapokat.
Biharvajdán a település központjában lévő parkosított játszóteret rendezték a helyi kalákások. A munkálatot Kelemen Zoltán polgármester és Kerecsenyi Imre alpolgármester szervezte, a fáradozás jutalmaként itt sem hiányzott a közös ebéd. Akárcsak máshol, mindenki névre szóló emléklapot vehetett át Borsi Lóránt megyei programfelelőstől, aki ezután egy csoportképre invitálta a jelenlévőket.
Érolasziban a református templom belső felújítását kezdték el a Tulipán Kaláka égisze alatt. A munkálatot Futó Ferenc tiszteletes irányította. Kihordták az istenháza berendezését, majd felszedték a régi padlót. Részt vett a munkában Béres Csaba polgármester és Karancsi Béla helyi tanácsos is. A renováláshoz szükséges anyagiak előteremtéséhez Székelyhíd önkormányzata (közigazgatásilag ide tartozik Érolaszi) és a helyi RMDSZ-szervezet járult hozzá.
Az ugyancsak Székelyhídhoz tartozó Nagykágyán a temetőt takarították szombaton. Közel 40 önkéntes gyűlt össze, többek között Béres Csaba polgármester, Nagy István helyi tanácsos, valamint a helyi labdarúgócsapat tagjai is. Összegyűjtötték a szemetet, kivágták az elburjánzott növényzetet. Borsi Lóránt gratulált a kezdeményezéshez, hiszen november elseje, mindenszentek és halottak napja előtt a temetők rendbetétele aktuális.
Mezőtelki is csatlakozott a Tulipán Kaláka mozgalomhoz. Géczi János és Lőkös Katalin helyi tanácsos irányításával a zömében fiatalokból álló csapat nyírfákat ültettet az épülő focipálya köré. A munkát területrendezéssel és szemétgyűjtéssel kezdték, ezután álltak neki a gödrök kiásásának, amikbe a facsemeték kerültek. A részvevők gratuláció mellett emléklapokat kaptak Borsi Lóránt megyei programfelelőstől.
Fugyivásárhelyen is kalákába álltak a helyiek. A kultúrház udvarát tette rendbe a Lakatos Rozália helyi RMDSZ-elnök által irányított önkéntes csapat. Az udvarrendezéssel párhuzamosan a bográcsban már az ebédet is elkezdték főzni, mely ugyancsak jól esett az elvégzett munka után. A kalákában részt vett Visky István helybeli református lelkipásztor is.
Erdőgyarakon temetőt takarítottak az elmúlt hétvégén. A Tulipán Kaláka mozgalomhoz csatlakozva ötvenen gyűltek össze a helyi önkéntesek, akik Rostás Levente alpolgármester irányításával látható eredményt értek el. A kalákában részvett Pető Csilla parlamenti képviselő és Szíjjártó Zoltán szenátorjelölt is, akik Borsi Lóránttal, a Tulipán Kaláka Egyesület elnökével közösen köszöntötték a jelenlévőket. A munka befejeztével a jól megérdemelt finom gulyás várta a munkában megfáradtakat.