Új játszóterek, tiszta sírkertek

Szeptember végi újraindulása óta a Tulipán Kaláka mozgalom megyénk egyre több magyarlakta településének lakóit megmozgatja. Néhány közösség újonnan kapcsolódik be az önkéntes építő-szépítő munkába, legtöbb helyen azonban már gyakorlatuk van az embereknek a kalákázásban.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Játszóteret építettek Érkeserűben a Tulipán Kaláka mozgalom önkéntesei október 19-én. A tízfős csapatot Nyíri Sándor polgármester irányította. A munkálat a hinták elemeinek összeillesztésével kezdődött, majd a játékszer a település elkerített parkjában kapott helyet a gyermekek nem kis örömére. A jelenlévőket itt is, akárcsak a megye többi településén Borsi Lóránt, a mozgalom megyei vezetője üdvözölte, külön kiemelve a játszótér fontosságát, hiszen aki egy ilyen megvalósításához kétkezi munkájával hozzájárul, az a település jövőjéért kész áldozatot hozni. Az akciót a helyi önkormányzat és RMDSZ-szervezet támogatta. A munkálkodás közös babgulyás-ebéddel zárult.
Október 20-án, szombaton Belényes magyar közössége is csatlakozott a Tulipán Kaláka Egyesület kezdeményezéséhez. A helyi RMDSZ szervezésében, Gábor Mihály elnök irányításával a református temetőrész kitakarítását vállalták fel. A 15 fős csapat reggel 9 órakor kezdte el a munkát motoros kaszákkal „felfegyverkezve”. A résztvevők a megyei programfelelőstől természetesen itt is megkapták a névre szóló emléklapokat.
Élesden az RMDSZ-székház udvarának a rendezését vállalta fel a helyi önkéntes csapat. Szombat délután Kajántó Pál RMDSZ-elnök szervezésében az elburjánzott növényzetet vágták ki, illetve az udvart takarították. Egyúttal a télire való tűzifát is felvágták a kalákások. Borsi Lóránt itt is egy-egy emléklapot adott át, gratulálva az eredményhez.
Fugyiban a református parókia udvarát, illetve a közösségi házat takarította a 25 fős önkéntes csapat. A munkát Zsigmond Attila tiszteletes és Ágoston Sándor tanácsos irányította. Megmetszették a fákat, elrendezték a virágos kertet, illetve az épület ablakait is megtisztították. A gulyás sem hiányzott, amit jó hangulatban fogyasztottak el a munka végeztével.
Nagykágyán nem először alakítottak kalákát a helyiek. Az előző alkalomhoz hasonlóan most is temetőt takarítottak, csak ezúttal a település másik temetője volt soron. Több mint hatvanan vettek részt az akcióban, amely a helyi összefogást és lelkesedést is nagyon jól tükrözte. A munkát Bara László tiszteletes és Nagy István helyi tanácsos koordinálta. A kalákásokat Borsi Lóránt programfelelős köszöntötte, majd emléklapokat adott át, elsőként Béres Csaba polgármesternek, aki szintén hozzájárult a közösségi akcióhoz.
Székelyhídon is temetőt takarítottak az elmúlt hétvégén a helyi kalákások. Halottak napja előtt az önkéntesek csapata a református temetőt rendezte, takarította. Borsi Lóránt megyei programfelelős ide is emléklapokkal érkezett, gratulálva az önként vállalt, kétkezi munkához.
Érmihályfalván is csatlakoztak a Tulipán Kaláka mozgalom őszi programsorozatához. A megyei önkéntes akcióban immár a harmadik játszóteret építették meg a városban Nyakó József polgármester és Karsai Attila alpolgármester irányításával. A Dihenes lakónegyedben, a már előre elkészített és parkosított területen állították fel a hintaelemeket, az előkészületeket, a beszerzést a helyi önkormányzat és RMDSZ-szervezet is támogatta. Szerszámot fogva a kalákában részt vett Cseke Attila szenátor és Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke is. A kaláka szerves részeként itt is helye volt a szeretetvendégségnek, bográcsgulyást fogyaszthattak a jelenlévők. Az ebéd előtt Borsi Lóránt, az önkéntes mozgalom kezdeményezője gratulált a kalákásoknak, majd Cseke szenátor adta át a névre szóló emléklapokat.
Múlt szerdán Érkörtvélyesen rendezték meg az eddigi legtöbb résztvevőt számláló kalákát. Mintegy 150-en gyűltek össze, hogy a település mindkét temetőjébe tujafákat ültessenek. Az akcióban részt vettek az önkormányzati képviselők, a lelkipásztorok, a presbiterek, az egyháztanácsosok, a nőszövetség tagjai, a cserkészek, valamint az iskola vezetősége, diákjai. A kaláka a lelkészek imájával, áldásával kezdődött a temetőben, majd Tóth Tünde helyi programfelelős irányításával kiültették a díszfákat. Minden jelenlévő kivette a részét a kétkezi munkából, melynek elvégeztével mindenkit egy babgulyásra invitáltak a helyi kultúrházba. A megjelenteket Nagy István polgármester köszöntötte, ami után Tóth Tünde helyi szervező köszönte meg mindenkinek a közreműködést. Végül Borsi Lóránt az RMDSZ megyei szervezete és a Tulipán Kaláka Egyesület nevében üdvözölte a kalákásokat. Beszédében a helyiek példaértékű összefogását méltatta, s felhívta a figyelmet a kalákák közösségépítő szerepére.