A Holnap asztalához ülhetünk

Nagyvárad lokálpatriótái és a magyar irodalom bárhonnani barátai elégedetten nyugtázhatják: végre méltó és emberközeli emléket állítottak megyeszékhelyünkön a múlt századelőn itt alkotó kiemelkedő költőknek. Október 25-én avatták fel a Holnap Irodalmi Társaság négy tagját ábrázoló szoborcsoportot.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Ady Endre, Juhász Gyula, Dutka Ákos és Emőd Tamás életnagyságú bronzmása a Fő utca és az Ady-középiskola sarkán, a hajdani Japport cukrászda előtt ül-áll egy bronzasztalnál, ami mellett egy üres szék várja a körükben megpihenni, ihletődni, emlékezni, feltöltődni vagy csak fényképezkedni akarót. Deák Árpád szobrász alkotását Ilie Bolojan polgármester és a Partium Alapítvány nevében Biró Rozália leplezte le. A román elöljáró szerint a szobor elismerése mindannak, amit a város magyar közössége létrehozott itt irodalom, kultúra, építészet terén függetlenül az éppen aktuális rezsimektől. Köszönetet mondott az alkotónak, az kezdeményező RMDSZ-nek, a felállítást támogató kormánynak és a megvalósítás útját még alpolgármesterként egyengető, vigyázó Biró Rozáliának. Utóbbi csak magyarul szólt az avatás napjáig vezető kétéves periódusról, s név szerint megköszönte a kormánytámogatást kilobbizó Pető Csilla és Derzsi Ákos parlamenti képviselők hozzájárulását. Reménye szerint mi is társulhatunk az egykori holnaposok akaratához, hogy pezsgő kulturális élete legyen a mai Váradnak, amitől vonzó lesz itt élni holnap és holnapután is.
A „pezsgés” már aznap sötétedéskor beindult: az RMDSZ kezdeményezésére több száz váradi magyar gyűlt össze az új szobornál, hogy úgymond birtokba vegye azt. Sokan érkeztek virággal, számos mécsest, gyertyát helyeztek el a talapzaton és a bronzasztalon, ekképp tisztelegve az irodalmi nagyságok előtt, és sok száz fotó is készült a bronzalakok társaságában.
Szombaton ugyancsak a szoborállítás, illetve a nagyváradi magyar sajtó létrejöttének 150. évfordulója alkalmából az Ady Endre Emlékmúzeumban tartottak egy megemlékező, egyben hagyományteremtő rendezvényt. Péter I. Zoltán helytörténész és Tóth János múzeumigazgató idézte fel a XX. század eleji nagyváradi magyar sajtóélet jelentős mozzanatait, Szabó Ödön ügyvezető elnök pedig bejelentette, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezete három díjat alapított az újságírás mai művelőinek munkáját értékelendő. A Fehér Dezsőről elnevezett életműdíjat legelőször Dérer Ferencnek, a Bihari Napló első választott főszerkesztőjének, jelenleg főszerkesztő-helyettesének adták át. A pályakezdőket elismerő Iványi Ödön-díjat Freund Emese, a Reggeli Újság szerkesztőségi titkára érdemelte ki, a korán távozott kortársunkról, a publicisztikát újra irodalmi rangra emelő Bokor Andrásról, a Bihari Napló volt főszerkesztőjéről elnevezett kitüntetést pedig munkatársunk, D. Mészáros Elek kapta. A díjak névadóiról/tól Meleg Vilmos színművész olvasott fel, a laudációkat kollégák mondták el.
Holnap, november 3-án, szombaton 17 órától ugyancsak az Ady-múzeumban magyarországi irodalomtörténészek beszélgetését követhetik az érdeklődők: dr. Sipos Lajos és dr. Boka László a holnaposok kapcsán a máról is szól.

Máté Zsófia