Önkormányzat – a konzultáció első fóruma

Túl van az első állomásán a SZABÓ ÖDÖN képviselőjelöltként indított szakmai konzultációja. Az önkormányzat és közigazgatás témakörben Szalárdon tanácskoztak a választókerületének (2-es, érmelléki körzet) elöljárói.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Házigazdaként Nagy Miklós polgármester fogadta a kultúrházban az érdeklődők népes táborát: polgármestereket, alpolgármestereket, helyi tanácsosokat. Eljött a múlt keddi fórumra Tóth Attila, a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés fideszes alelnöke és Póka András György, Kalotaszentkirály község polgármestere, az RMDSZ Belső-erdélyi Önkormányzati Tanácsának elnöke. Előbbi a határ menti együttműködést a közös európai uniós pályázatok szemszögéből tekintette át, és jelezte, már most várják a romániai oldalról a javaslatokat a 2014–2020-as EU-s költségvetési időszakra. A Bihar megyei önkormányzat továbbra is Szabó Ödönt jelölte ki a határ menti fejlesztési programok koordinálásra. A kalotaszentkirályi elöljáró – saját példájából kiindulva – a község előrehaladásának titkát a következetes csapatmunkában látja, ami az RMDSZ–önkormányzat–civil szféra–oktatás–egyház ötösének harmóniája, továbbá minél több uniós projekt megvalósításában.
Bár a választókerületbe kiküldött kérdőívek (130) még csak egyötödét kapta vissza a képviselőjelölt, máris kitűnt, hogy az önkormányzatok a legégetőbb problémák között tartják számon a befektetők „odacsábítását”, a közszolgáltatások, elsősorban az ivóvíz bevezetése és a csatornázás kiépítését, a munkahelyteremtést a fiataloknak, hogy otthon maradjanak. A válaszolók 75 százaléka sikeresen pályázott EU-s forrásokra, de többen panaszkodtak a túlbürokratizált rendszerre. A közalkalmazottak motiválására a fizetésemelés mellett sokan a megfelelő környezet kialakítását és a szakmai továbbképzést jelölték meg. Kiderült, sikeres a közmunka program, a Tulipán Kaláka önkéntes mozgalom is, viszont a települések többségén hiányolják a bölcsődéket és a nyugdíjasklubokat. A kérdőíveket egyébként lefordítva szétküldték a térség román elöljáróinak is.