Példakép az Arany-palotában

Gróf Bánffy Miklós író, grafikus, politikus munkáiból nyílt kiállítás a nagyszalontai Arany-palota galériájában. A falakon sorakozó alkotások mellett maga a szerző is példaképe lehet a mindennapjainknak. A tárlattal PETŐ CSILLA RMDSZ-es parlamenti képviselő ajándékozta meg a hajdúvárost.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Gróf Bánffy Miklós, de miért épp ő? – indította megnyitó beszédét Pető Csilla képviselő. Bánffy Miklós 1873–1950 között élt, tanulmányai Budapestre szólították, ő azonban 1926-ban visszatelepült Erdélybe, politikai szerepet vállalt, ahogy ő fogalmazott azért, hogy ne maradjon vezető nélkül a magyar kisebbség, mert akkor beolvad és eltűnik. Képviselőként azért dolgozott, hogy megmentse a magyar egyházi iskolákat, kiállt a partiumi és bánsági emberek érdekeiért, az Operaház vezetői székében pedig merész újítások fűződnek nevéhez. Ez utóbbiak sorában színre vitte Bartók műveit; a darabok jelmezének tervei, díszlettervei láthatók (többek között) a szalontai galériában most megnyílt tárlaton. Íme tehát a válasz a kérdésre: Bánffy Miklós a ma emberének is példát mutat jeles életével, munkásságával. Miként felvállalta a magyarság ügyét, és felismerte, hogy csak a felső szintű képviselet mentheti meg az anyaország határain kívül rekedt népet, ahogy megtalálta a lehetőséget, hogy szűkebb munkahelyén, mindennapi munkájában elfogadtassa a magyar érdeket, úgy kell ma, nekünk is cselekedni.
A tárlat anyagát Albert Mária, a marosvásárhelyi Színművészeti Akadémia tanára értékelte és mutatta be a szalontai közönségnek. Bánffy Miklós a kiváló példa arra, hogyan dolgozhat egy hatalommal bíró ember a kultúra megmaradásáért – mondta a tanárnő, hozzátéve, a grófnak az operaház volt a munkahelye, azonban az Operaház sem csupán egy épület, mint ahogy a Csonkatorony, melynek tövében most a kiállítás látható, sem mint épület vált híressé. Utóbbi Arany életművével vált eggyé, előbbi Bánffy Miklós magyarságért végzett munkájának példája. A tárlat anyagát Szebeni Zsuzsa színháztörténész állította össze,