Megnyílt Berettyó-völgy első tájháza

A közelmúltban avatták fel Micskén a Berettyó völgyének első tájházát. Az Érmellék már büszkélkedhet ilyenekkel, most Micskének köszönhetően a Berettyó-völgyi tájegység is felzárkózott a sorba.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az ötlet Gavallér Lajos református lelkipásztor fejében fogalmazódott meg először, és azonnal elnyerte a polgármester, Tripó István, a helyi tanács és az egész lakosság tetszését. Ha akadt a ház körül valami alkalmas eszköz vagy berendezési tárgy, félretették, hogy majd a tájháznak adományozzák. A kérdés az volt, hogyan tegyenek szert a közgyűjtemény elhelyezésére alkalmas építményre. Erre felelt az önkormányzat, amikor felajánlotta a tulajdonában lévő egykori községháza épületét.
A felújítást saját erőből, a Bihar megyei tanács RMDSZ-frakciójának támogatásával és önkéntes munkával oldották meg. Mindenki azt adta, amit tudott, amihez értett, vagy éppen amire szükség volt. Tripó István például bebizonyította, hogy nagyszerűen ért az ablakpucoláshoz is. A kivitelezés fő irányítója Gavallér tiszteletes volt, aki rengeteg szabadidejét áldozta fel a cél érdekében.
Az avató ünnepségen a falu minden házából jelen volt valaki, hiszen alig akad olyan porta, ahonnan ne érkezett volna a gyűjteménybe adomány. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Biró Rozália RMDSZ-es szenátorjelölt is. Elsőként a tiszteletes köszöntötte az egybegyűlteket, s elmondta, hogyan is valósult meg a rég megálmodott tájház. Köszönetet mondott a segítségért, valamint a felajánlott tárgyakért. Reményét fejezte ki, hogy a kiállított tárgyak száma bővülni fog, és az udvart is be tudják majd úgy rendezni, hogy őseink emlékét idézze.
Eleinte csak vasárnaponként lesz nyitva a tájház, de ha igény lesz rá, növelik a nyitvatartási időt. Kérésre bármikor bárki megtekintheti, hiszen három helyen is van kulcs a házhoz. Az egyik szobában a szövés tudományát szeretnék megtanítani a fiatalságnak, és esténként dalos, nótás összejöveteleket szervezni. Így a tárgyak mellett népdalainkat, nótáinkat, az akkori összejövetelek közös emlékét is megőrzik.

Szőke Ferenc