Mutassunk egységet és erőt!

CSEKE ATTILA szenátor, volt egészségügyi miniszter a december 9-ei parlamenti választáson az észak-bihari, Margitta környéki 1. számú egyéni képviselői választókerületben indul az RMDSZ színeiben.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Margittán született 1973. június 9-én. Szülővárosában érettségizett, majd a Nagyváradi Egyetem Jog és Közigazgatás Karának jogi szakán folytatta tanulmányait. Ugyanott posztgraduális képesítést szerzett közjogból és mesterfokozatot magánjogból. Nőtlen, 2005 januárjától 2008 decemberéig államtitkár a Kormányfőtitkárságon, 2008 decemberétől mind a mai napig Románia parlamentjének szenátora, a felsőház jogi bizottságának tagja, 2009 decemberétől 2011 augusztusáig egészségügy-miniszter. 1997-től RMDSZ tag, 2001–2003 között a Bihar megyei szervezet Szabályzatfelügyelő Bizottságának elnöke, 2003-tól a Szövetségi Képviselők Tanácsának tagja, a megyei ügyvezető alelnök, a Megyei Operatív Tanács tagja, 2007 júniusától 2009 januárjáig az RMDSZ országos szervezetének önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke. A 2005, 2006, 2007 és 2008-as román–magyar közös kormányüléseken a román szervezőbizottságot koordinálta. Több elismert szakmai szervezet aktív tagja. Munkáját Szacsvay-, Aranyalma- és az Ezüstfenyő-díjjal ismerték el, Margitta és Érmihályfalva díszpolgárává fogadta, Székelyhíd pedig Tanácsi díjjal tüntette ki.

– Miért tartja szükségesnek a parlamenti képviseletet?
– Parlamenti képviselet nélkül az erdélyi és romániai magyarság képviselete nem teljes, hiszen az önkormányzatokat e nélkül nagyon nehéz lenne támogatni. Ugyanakkor parlamenti képviselet nélkül nem tölthetünk be kormányzati pozíciókat, ami viszont a közösségünk szempontjából nagyon fontos. Az elmúlt huszonkét év azt bizonyítja, hogy akkor tudtunk igazából segíteni közösségünknek, amikor voltak kormányzati eszközeink.
– Mit tart a választókerületében élő magyar közösség legégetőbb gondjának, gondjainak?
– Úgy gondolom, hogy a parlamenti képviselet mindennél fontosabb, hiszen nap mint nap találkozunk olyan problémákkal, amelyeket csak parlamenti támogatással tudunk megoldani vagy megvédeni. Természetesen a választókerület magyar és nem magyar közösségének a legfontosabb az infrastruktúra fejlesztése. Gondolok ezen belül az utak, főleg az országutak fejlesztésére, amelyeknek az állapota már több mint bosszantó. Elég megemlíteni a Bihar–Bisztraterebes, a Berettyószéplak–Székelyhíd szakaszokat és az autópályát, amelynek befejezését sokan ígérték, de senki nem valósította meg. Jelenleg a munkálatok teljesen leálltak, és úgy gondolom, akkor lesz érdemi haladás, ha egy olyan bihari ember kerül döntéshozó helyzetbe, aki prioritásként kezeli a Bihar megyei utakat. Egy jó parlamenti képviselettel akár kormányra is juthatunk, és akkor a választókörzet közösségének sok mindenben tudunk majd segíteni, úgy, ahogy ezt az elmúlt mandátumban is megtettük.
– Miért menjenek el szavazni, és miért Önre adják a voksukat a szavazókörzetében lakó magyar és nem magyar választópolgárok?
– Az elmúlt négy év azt bizonyította, hogy akkor tudtunk segíteni, ha erő volt a hátunk mögött. A politika arról szól, hogy kinek milyen ereje van. Az erő pedig a szavazatok számában mérhető. Az előző választásokon Bihar megye hatalmas erőt mutatott, így erős parlamenti képviseletünk lett: egy szenátor és három képviselő. Bihar megye nagyot nőtt az erdélyi magyarság szemében, és kormányzati szinten is fontos szerepet kapott. Elértük, hogy minisztere legyen, és ennek a vállalásnak az eredményeit, úgy gondolom, mindenki tapasztalta. Gondolok itt a megyei kórház fejlesztéseire és a teljesen felújított margittai és érmihályfalvi kórházakra. Ezt az „erőt” kell most is a kezünkbe adniuk a választóknak, hogy érdemben képviselhessük őket.
– A választók, főként a margittaiak, azt várták, hogy Ön szenátorjelölt legyen. Miért döntöttek másképp? Nem lett volna célszerűbb a folytonosság elvét követni?
– Valószínű, hogy a folytonosságnak is megvannak az előnyei, viszont az új feladat frissen tartja az embert, és növeli a bizonyítási kedvet. Ilyen szempontból előnyösnek tartom a döntésünket.
– Véleménye szerint az alternatív magyar párt mennyiben ronthatja az esélyeket, mennyiben jelent „veszélyt” az RMDSZ számára?
– Tudja, én nem tartom alternatívának magyar versenytársainkat, hiszen nem tudom, miben hoznak újat. De olyan szempontból jelent veszélyt a párt, hogy sajnos szavazatokat fog elvinni. Bár, amint ezt az önkormányzati választásokon már megtapasztalhattuk, nem sokat, hiszen országosan a szavazatok 86 százalékát az RMDSZ jelöltjei mondhatták magukénak, a másik két magyar párt pedig összesen 14 százalékot. De arra hívnám fel a választók figyelmét, hogy minden egyes rájuk adott szavazat a román pártokat fogja erősíteni: olyan a mechanizmus, hogy a mandátumok kiszámításakor, az újraosztáskor a román pártokhoz fognak vándorolni ezek a voksok. Az évek során sokszor láthattuk, hogy minden szavazat számít, és sokszor egy szavazaton múlhat a siker, legyen az törvénytervezet vagy országos pályázat, amely közösségünket érinti. Hiszek benne, hogy a magyar közösség felelőssége tudatában, az eredményeket mérlegelve fog szavazni.
– Lesz-e most is három Bihar megyei képviselő?
– Erre is megvan az esélyünk. Négy évvel ezelőtt senki sem gondolta, hogy három képviselőnk lesz, de a szavazóknak és az új választási rendszernek köszönhetően sikerült. Minden attól függ, hogy a szavazók milyen arányban járulnak az urnákhoz. Ha a két képviselői körzetben több mint 50 százalékkal nyerünk, akkor a többletszavazatok segítik a harmadik képviselői mandátum megszerzését. Ezért mindenkit arra biztatok, szánja rá azt a csekély időt, és menjen el szavazni.
– A helyhatósági választásokon kiderült, hogy csak magunkra számíthatunk. Meglesz-e vajon a kellő bölcsesség és kötelességtudat a magyar szavazókban?
– Én bízom benne, hogy igen. Csak akkor leszünk erősek, ha egységesek vagyunk. Hiszem, hogy szavazóinkban megvan a kellő bölcsesség ennek belátására. Azt pedig remélem, hogy az elvégzett munka, a megvalósítások növelik majd választóink kötelességtudatát. Az eredmények önmagukért beszélnek, és mindannyiunk érdekét szolgálják. A kórházak valamennyiünkét, az önálló magyar iskola pedig szűkebb közösségünkét. Ezek nem ígéretek, hanem valós, sőt látványos eredmények. Ezek láttán, úgy gondolom, a közösség belátja a parlamenti képviselet fontosságát. A parlamenti helyeket nélkülünk is kiosztják, ha nem a mi jelöltünk nyer, akkor a másé, de akkor képviselet nélkül maradunk. Valóban, csak magunkra számíthatunk, ezért fontos, hogy erős parlamenti képviseletünk legyen.
– Véleménye szerint van-e még „alvó erő” a magyar választópolgárok körében, akiket az urnákhoz lehet szólítani?
– Elemeztük a választási eredményeket, és valóban vannak, akik legutóbb sem mentek el szavazni. Mindenképpen megpróbáljuk őket is megszólítani, hiszen a kampányban nem csak rendezvényeken találkozom a bihariakkal. Járni fogom az utcákat, és otthonaikban is felkeresem őket, hogy elbeszélgessek velük. Úgy gondolom a tények őket is meg fogják győzni.
– Milyen üzenetet küld a választóknak?
– Mutassunk egységet és erőt! Csak így tudunk elérni új eredményeket, és csak így tudjuk megvédeni, megtartani, amit már elértünk.

Szőke Ferenc