Előzzük meg az őszi kórokat!

Az ősz beköszöntével a megfázás, a felső légúti és emésztőrendszeri megbetegedések ugrásszerűen megszaporodnak.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A kellően fel nem erősített immunrendszer nem tud megbirkózni a hirtelen jött lehűléssel és a kórokozók tömegével. Hogy kik a legfogékonyabbak az őszi megbetegedésekre, és hogy miként tudjuk elkerülni a betegségeket, arról TAMÁS-ARANY HAJNALKA gyógyszerészt kérdeztük.

– Ezek a betegségek minden évben az ősz folyamán kiújulnak, de van néhány jó tanács, amit ha betartunk, megelőzhetjük a bajt. Fontos kerülni a zárt helyiségeket és a tömeget, öltözzünk mindig rétegesen, mossunk sűrűn kezet, étkezzünk négyszer-ötször egy nap, intsünk búcsút a fogyókúrának, kezdjük el felerősíteni az ellenálló képességünket. Akiket a legjobban érintenek az őszi nyavalyák, azok a kisgyermekek, az idősek és a krónikus betegek, mint például a migrénesek, asztmások, gyomorfekélyben szenvedők, izületi és reumás gyulladással küszködők.
– Hogyan erősíthetjük az ellenálló képességünket, immunrendszerünket?
– Az immunrendszer feltöltésének az alapja a sav-bázis háztartásunk egyensúlyának a megteremtése. Fontos, hogy elegendő vitaminhoz juttassuk a szervezetünket. Tartsunk legalább egyhónapos vitaminkúrát: reggel napi egy tabletta, amiben mindenféle vitamin és ásványi anyag, nyomelem megtalálható, elegendő arra, hogy felerősítsük szervezetünket, és pótoljuk a hiányzó anyagokat. Alkalmazható továbbá egy háromhónapos kúra gyógynövénykivonattal: szedhetünk három hónapig propoliszt C-vitaminnal és kasvirágos (Echinacea) vagy más gyógynövényes készítményeket.
– Sokan ősszel oltásokkal erősítik szervezetüket…
– Igen, ez is egy lehetőség a betegségek megelőzésére, viszont erről megoszlanak a vélemények, sok a pró és kontra érv, és a páciensek nem igazán tudják, hogy kire hallgassanak.
– De gyógyteát, gondolom, mindenki bátran fogyaszthat.
– Természetesen, sőt aki nyáron mellőzte ezeket, annak most azt tanácsolom, hogy kezdje el főzögetni és iszogatni, mert mindenképpen jól jár vele. Ilyenkor a leghasznosabb a következő teák fogyasztása: csipkebogyó, zöld tea, kasvirág, keverékek stb. Emellett természetesen a testmozgás is nagyon fontos; minden héten legalább kétszer egy-egy órát szánjunk erre, legalább ennyi időt szakítsunk a rendszeres mozogásra. Hozzátenném azt is, hogy őrizzük meg a jókedvünket, hiszen sajnos jön az eső, a hideg, a nemszeretem-napok, amikor nagy segítségünkre lehet a vidámság, ugyanis ha optimisták vagyunk, akkor minden akadályt könnyebben veszünk.

Balázs Anita