Európai Erdélyt a föderális Romániában

ZATYKÓ GYULA 1960. május 11-én született Nagyváradon. Okleveles gépészmérnök, vallása római katolikus, nős, két gyermek édesapja. Az Erdélyi Magyar Néppárt egyik alapító tagja és elnökhelyettese, Bihar megyei elnöke. Az EMNT színeiben szenátori mandátumért száll versenybe Nagyváradon, a 4. számú egyéni választókerületben.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

– Mutassa be röviden az EMNP Bihar megyei jelöltjeit!
– Büszkék vagyunk arra, hogy jelöltjeink között van politológus, orvos, mérnök, jogász, tanár, szakmailag és erkölcsileg is elismert, tisztességes polgárok, akik tisztában vannak közösségünk mindennapjainak valós gondjaival. Az EMNP hitvallása szerint erdélyinek lenni erkölcsi kötelezettséget is jelent, tehát képviselni és védeni történelmi egyházaink és Erdély egyetemes keresztény értékeit. Jelöltjeink között nincs egy olyan személy sem, aki a mentelmi jog megszerzéséért indulna, mint azt több másik párt esetében láthatjuk. Mi hiszünk abban, hogy a politikában való szerepvállalás küldetés, szolgálat, melynek az emberek életének jobbá tételét kell szolgálnia.
– Elhangzottak a közelmúltban olyan, az EMNP-nek címzett vádak, miszerint az Önök indulása „öngólt jelen” a romániai magyar parlamenti képviseletnek. Erről mit gondol?
– A hasonló nyilatkozatok is egyértelműen azt bizonyítják, hogy igenis kell egy csapat, amelyik tisztességes, és bízni lehet benne. Nem lehet azonosulni egy olyan „nagy múltú” csapattal, amelyiknek bár a régisége megvan, de az „edzők” és a „játékosok” egy része, főleg a csatárok eladják a mérkőzéseket. Magyarán bundáznak! Ezért mi inkább a saját csapatunkkal játszunk, olyanokkal, akikről bizonyosra vesszük, hogy tisztán, sportszerűen játszanak, és becsülettel küzdenek
– Milyen bejutási esélyekkel számolnak?
– A választási törvény 6:3-as bejutási küszöbre vonatkozó előírása történelmi esélyt biztosít arra, hogy két magyar párt is ott legyen a román parlamentben. Az RMDSZ biztosan bejut, és az EMNP bejutása által igenis erősítenénk a magyar képviseletet. Mint tudjuk, a kettő több, mint az egy, ráadásul a parlamentben egymást támogathatnánk és ellenőrizhetnénk. Ez csak jót hozhat a magyar választóknak.
– Az új helyzet, azaz két magyar párt indulása többekben felvetette a kérdést, hogy mi történik a szavazatunkkal, ha az EMNP nem jut be a parlamentbe. Nem lesz ez elveszett szavazat?
– Az Erdélyi Magyar Néppártra leadott szavazatok garantáltan nem lesznek elveszett szavazatok. Amennyiben teljesül a 6:3, minden, a Néppártra leadott szavazat számít az újraelosztásnál. Minél több szavazata van a pártnak, annál több képviselőt és szenátort juttathat a parlamentbe. Minden, az EMNP-re leadott voks az autonómiára és Románia föderális átszervezésére adott szavazat lesz, meg tudjuk tehát mutatni, hogy igenis van reális lakossági igény erre. Ez a választás az autonómiáról és föderalizmusról is szól.
– Eddigi kampánytapasztalatai tükrében milyen tanulságokat tud levonni, kiknek a szavazataira számíthatnak december 9-én?
– Örömmel mondom, nagyon sok pozitív visszajelzés érkezik. Sokan gratulálnak azért, hogy a magyarok autonómiatörekvése mellett az erdélyiek képviseletét is felvállaltuk Románia föderalizálásának meghirdetésével. Azok, akik az erdélyiek számára kolozsvári parlamentet és kormányt akarnak létrehozni, bármilyen nemzet tagjai is, ránk fognak szavazni.
– Mondana pár szót a programjukról?
– Röviden összefoglalva egy európai Erdélyt szeretnénk, egy föderális Romániában. Az elmúlt huszonhárom év sikertelen politizálása rá kell hogy érbesszen mindannyiunkat arra, hogy gyökeresen meg kell változtatni az eddigi politikát. Mert ha ugyanúgy megy tovább minden, mint eddig, semmivel sem lesz jobb nekünk. Nem életképes megoldás, hogy adónak befizetett lejeinket Bukarest ossza szét a megyék között, és az erdélyi megyék csak a befizetett összegek kis töredékét kapják vissza. A megtermelt pénz java része helyben kell hogy maradjon. Szeretnénk, ha Románia egy Bukarest központú közigazgatási rendszerből átalakulna a történelmi régiók szövetségévé.
– Az egyszerű ember számára hogyan tudná leírni, hogy milyen is lenne egy föderális Románia?
– Egyszerű, közeli példát mondok. A föderális Románia olyan lehetne, mint Németország. Jól működő, gazdag, szabad.

Czibak Mária