Sok a gerincferdüléses iskolás

A bihari Gáspár András Gimnáziumban a nagyváradi ATO Medical Vest gyógysegédeszközöket forgalmazó romániai cég nemrégiben ingyenes szűrővizsgálatot végzett az V.–VIII. osztályos tanulók körében. Megvizsgálták, vannak-e gerincproblémáik.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az igazgatónő, Popovici Magdolna, illetve az osztályfőnökök teljesen nyitottak voltak a kezdeményezésre, s együttműködtek a szakértői csoporttal, amely Luca Cristian gyógytornászból, ortopédtechnikai műszerészből, Bogdan Andrea gyógytornászból, Balogh Róbert fizio-kinetoterapeutából, Szabó Alex gyógytornászból, dr. Debelka Mónika családorvosból, illetve alulírottból állt.
A gerincferdülés (szkoliózis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, amit a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. Lányoknál kétszer olyan gyakran fordul elő, mint a fiúknál. A legtöbb oldalirányú gerincferdülés a pubertáskor előtt alakul ki, azaz 10-12 éves korban. A serdülőkorban a deformáció fokozódik, mivel ekkor igen intenzíven növekszik a gyermek. Gyógyítása, korrekciója csakis kezdetleges fázisban lehetséges, és annál kevesebb kilátást nyújt, minél kifejlettebb az elváltozás. Az akció célja tudatosítani a gerincferdülés korai felismerésének fontosságát és elmagyarázni a szülőknek, hogy miért szükséges a rendszeres szűrés gyermekeik számára.
Európai szinten Románia első helyen áll a súlyos, gyerekkori szkoliózis esetek gyakoriságát illetően. Ez nem azért van, mert a lakosság hajlamos erre a betegségre, hanem mert a gyerekek, akik ebben szenvednek, későn kerülnek szakorvoshoz. A gyerekek csont- és ízületi elváltozásai közül a lúdtalp után a gerincferdülés a második leggyakoribb megbetegedés.
A Biharon megvizsgált 91 gyermek felénél nem találtak elváltozást, viszont a másik 50 százaléknál lúdtalpat és gerincproblémákat tapasztaltak. Meg kell jegyeznem, hogy a VII.–VIII. osztályos tanulók körében magasabb volt a rendellenességek aránya, mint az V.–VI. osztályosok között. A tanulók között 17 lúdtalpas gyermeket szűrtek ki, illetve 23 gerincbántalmat. Utóbbiak közül 15 hetedikes, illetve nyolcadikos, míg 8 alsóbb osztályokba jár. A lúdtalp kiemelkedően a kisebbek, tehát az V.–VI. osztályosok körében jelenik meg, s kevésbé a „nagyok” között. A statisztikával egybevágóan a szakértői csapat is a lányok körében magasabb arányban talált gerincbántalmat, mint a fiúknál.
Az iskolai felmérés után azok a gyerekek, akiknél a szakértők valamilyen elváltozást észlelt, értesítést kaptak erről, és a szüleik ortopéd szakorvoshoz fordulhatnak, aki majd gyógytornát vagy más eljárást javasol. Az eredmények láttán a tanulók meglepődtek azon, hogy egészségügyi problémát állapítottak meg náluk, szinte kivétel nélkül egészségesnek tartották magukat.

Scheck Zsuzsa pszichológus