Francia kapcsolat két keréken

Gyakran szemlélték az eget vasárnap kora reggel az érbogyoszlóiak, az itt-ott maszatoló eső még kétségeket ébresztett. Az utcákon mindenütt rend és tisztaság, virágos kiskertek falusi hangulata a vendégvárást tették ünnepibbé. A helybeliek mindent meg is tettek a francia testvértelepülésről, Bondues-ből érkezők méltó fogadására.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Nem első találkozás ez, húsz esztendeje évente oda-vissza több alkalommal látogatják egymás. Érdekes története van az egymásra találásnak. A Ceausescu-rezsim bukását követő napokban a franciák egy kamionnyi segélyszállítmánnyal indultak útnak Romániába. Nem volt kitűzött úti céljuk, csak a jó szándék, hogy segíteni akarnak. Végül a térképet böngészve amellett döntöttek, hogy az övékéhez hasonló hangzású települést keresnek célállomásként. Így kötöttek ki Bogyoszlón, s a román szimpatizáns franciák hosszú ideig nem is tudták, hogy magyarokat segélyeznek. Mire mindez kiderült, már személyes kapcsolatok, családi barátságok születtek, megszerették a bogyoszlóiakat.

A gyakori viszontlátás ellenére a mostani találkozás mégis más volt, mint a többi, és ez két ottani öregúrnak, a 75 éves Etienne Lefebvre-nek és a nála mindössze három évvel fiatalabb Lucien Malatray-nak köszönhető. Lefebvre már négy éve forgatja gondolataiban az érmelléki barátaik további támogatásának egy különleges módját. Úgy tervezte, elbiciklizik Bondues-től Bogyoszlóig, és a megtett utat eladásra kínálja, minden kilométert két euróért vásárolhattak meg a jó szándékú támogatók. A közel kétezer kilométeres táv megtételéhez társat is talált Malatray úr személyében, amúgy mindketten igazi sportemberek. A vártnál több, mintegy hétezer euró gyűlt össze, erről egy jelképes csekket is átadtak bizonylatként Gáspár Gyula polgármesternek. A bringások az összeget egy kisbusz vásárlására szánják, amit elsősorban az iskolások és a helyi sportolók vesznek majd igénybe.

Fogadás a falu szélén

A dél közeli órákra már lenge szellő, cirógató napsugár ringatta a faluszéli búzatáblákat. Ottomány Érmihályfalva felőli határában vártak az érkezőkre, akiket a polgármester köszöntött, majd a több tucatnyi önkéntes bringás kíséretében együtt kerekeztek Bogyoszlóig. A falutáblánál pompomos apróságok mutatták az irányt a polgármesteri hivatal felé, ahol hatalmas banner üdvözölte a két „hőst”. A falu lakossága összesereglett a rég várt találkozásra, majd felcsendült a francia és az Európai Unió himnusza. Gáspár Gyula köszöntötte a vendégeket, mint mondta, nem is lehetne ennél szebben ünnepelni az EU napját. „Francia barátaink bebizonyították, hogy az erős akarat legyőzi a kort, köszönjük nekik” – szólt a polgármester, aki a 2009-ben bejegyzett Bogyoszló-Bondues Egyesület elnöke is egyben. Jelen volt a francia társelnök, Edith Legrand is, aki biztosította a helyieket, ha nem elég a busz megvásárláshoz az eddig befolyt összeg, megtalálják a módját a további pénzszerzésnek. Erre Lefebvre úr megjegyezte, ha nem elég a pénz, akkor jövőre ismét végigkarikázzák a Bondues–Bogyoszló távot.

A helybéli gyerekek ünnepi műsorral kedveskedtek a vendégeknek, majd pedig a kerekezőktől tudakozódtunk az utazás körülményei felől. Április 24-én ültek nyeregbe, pontos ütemterv szerint haladtak, így sikerült a kitűzött időpontra, május 8-ára ideérniük. Kezdetben a hegyes-dombos vidék kaptatói jelentettek komoly akadályt, majd pedig eső verte őket, napokon át szembeszélben pedáloztak. A tervezés folyamán soknak tartották az előttük álló kilométereket, de miután fejben sikerült lerendezniük a dolgot, eloszlatniuk kétségeiket, már minden simábban ment – jegyezte meg egyikük. Naponta különböző távokat tettek meg, 50 kilométernél kevesebbet sosem teljesítettek, míg a rekordot 157 kilométer jelentette.
A nyelvi nehézségek leküzdésében nagy segítséget nyújtott Török Ferenc nyugalmazott tanár, aki a francia kapcsolat után tanulta meg a bondues-iek nyelvét.