Kommunikáció határon innen és túl

A debreceni székhelyű Hang-Kép Egyesület a Nagyváradi Magyar Diákszövetséggel közösen határ menti projektet indított 2012 tavaszán annak érdekében, hogy javuljon a kommunikáció Bihar és Hajdú-Bihar megye között.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A projekt két képzéssorozatot foglal magába. Egy képzéssorozat két többnapos felkészítésből, valamint a köztes időben szakmai segítségnyújtásból épül fel. A múlt héten Debrecenben zajlott a második képzéssorozat első fázisa. A településmarketing-képzés egy fejlesztő folyamat, melynek célja, hogy felkészítse a két megyében élő, társadalmi és tömegkommunikáció iránt fogékony szakembereket, újságírókat, véleményformálókat, civileket, önkormányzati munkatársakat arra, hogy minél hatékonyabban kommunikáljanak a saját településükről.

A „Communication without borders 3.0" (Kommunikáció Határok Nélkül 3.0) projektre három fős csapatok érkeztek Bihar megyéből Hegyközcsatár, Bihardiószeg, Magyarremete, Örvénd, Érmihályfalva, Székelyhíd településekről, valamint Hajdú-Bihar megyéből Folyás, Ebes, Nádudvar, Újszentmargitta, Hajdúbagos, Szentpéterszeg, Debrecen településekről. A résztvevők ismerkedése után vette kezdetét az „Eladom a településem” játék, amelyben bemutatták a tájegységekre, településekre jellemző tárgyakat, ételeket-italokat, a történelmet, a helyi sajtót, fotókat, rajzokat és egyéb érdekességeket. Megalakultaka háromfős Press akciócsoportok, amelyek minden nap reggeli, délutáni és esti váltásban dolgozva adtak hírt fotó, cikk vagy videó formájában a képzés eseményeiről a képzés közösségi oldalán. Ezt a tevékenységet naponta képzők segítségével értékelték ki.

A második napon Porcsin Zsolt, a vagy.hu online újság főszerkesztője az alapvető médiaismeretekbe vezette be a résztvevőket, és híreket szerkesztettek. Ezt képfeldolgozási és képszerkesztési ismeretek és gyarkorlatok követték. A képzés alatt végzett terepmunkán készült cikkek helyet kaptak egy újságban is, amelyet a képzés alatt szerkesztettek, tördeltek, így a közös munka eredményét már másnap a kezükbe foghatták a csapatok. De nem csak az írott sajtóval találkoztak a tanulók, hanem videószerkesztési és videóvágási gyakorlatokra is szert tehettek, mivel  öt csoportra osztva öt különböző videótudósítást készítettek, vágtak meg szakmai segítőkkel, és mutattak be a nap végén.

Február 3-án zárult az első találkozó, a folytatás áprilisban várható. A köztes időszakban pedig a munkákat és azok kiértékelését a facebookon lehet követni. A „Communication without Borders 3.0” c. projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg (www.huro-cbc.eu) az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával.