A Nagy Romulus Nagyváradon

Március 1-jén, pénteken 19 órától mutatja be a nagyváradi Szigligeti Színház Dürrenmatt színművét Szabó K. István rendezésében. Az előadás zenéjét Horváth Károly szerezte, a díszlet- és jelmeztervek Florina Bellinda Vasilatos munkái. Az előadásra – bemutató lévén – a Szigligeti-bérlet érvényes, jegyeket a színház pénztárában lehet váltani keddtől péntekig 11–13 és 17–19 óra között, ülőhelytől függően 20, 30, 40 illetve 50 lejért. Online jegyvásárlásra a www.biletmaster.ro honlapon van lehetőség.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az előadás műfaji meghatározása (tragi)komédia, a szerző megfogalmazása szerint „történelmietlen történelmi komédia” - mondja Szabó K. István rendező, a Szigligeti-társulat művészeti igazgatója. A színmű egy olyan emberről szól, akinek lehetősége van arra, hogy változtasson a világon – akár a saját bukása árán. „A birodalom sorsa már eldőlt. Ami egyszer kinőtte ambícióit, annak törvényszerűen buknia kell. Mit tehet ilyenkor az utolsó római császár? Türelmesen kivár, tyúkokat tenyészt, és túlad a lomokon; a hivalkodó hatalom, az egykor civilizációként becézgetett történelmi kirakat haszontalan maradványain. 'Politikai belátásom a semittevés' – vallja a pojáca, s leszámol magával a politikával is. Keserű komédia, aktualitása éppen időtlenségében érhető tetten, sokat ismételt (drámai) helyzet, amiben a korszak fölülírja magát az embert.”

Az előadás címszereplője Szélyes Ferenc, a  Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja. A vendégművész elmondta, habár ismerte a darabot, új, izgalmas dolgokat fedezett fel benne a közös munka során. Az előadás zenéjét a nagyváradi származású Horváth Károly szerezte, aki már több mint tíz éve dolgozik együtt Szabó K. Istvánnal, elmondása szerint most is örömmel vállalta a felkérést, nagy kihívásnak tartja, mivel a zenének nagy szerepe lesz az előadásban, a feszültség biztosításában.