Beszélgetés a bábszínészetről

Húsz éves a Matyi Műhely Bábszínház, ebből az alkalomból A gyermek- és ifjúsági színházak jelene és jövője címmel szerveztek kerekasztal-beszélgetést, május 20-án, péntek délután a vár multifunkcionális termében, a VARADINUM programsorozat egyik eseményeként. A várbeli műhely tervei között szerepel egy őszi összművészeti fesztivál is.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Meleg Attila, társulatvezető, az M. M. Pódium magánbábszínház alapítója (képünkön egy korábbi előadás szerepében) köszöntötte a megjelent barátokat, akik „megálmodják, kivitelezik, játsszák az előadásokat”, valamint az érdeklődőket. Elmondta, maga a magánbábszínház 20 évvel ezelőtt jött létre, ez alkalomból kiadtak egy gyűjteményes albumot, a két évtized sikeres előadásait felelevenítve benne.
Az előadás hamarosan beszélgetéssé alakult át, mert a társulatvezető felvetette azt a tervét, hogy ősszel szeretne egy összművészeti fesztivált szervezni. Ehhez a tervéhez kért ötleteket, amolyan véleménycsere, vita alakult ki a résztvevők közt. Meleg Attila szerint a Festum Varadinum kis közösségek találkozója, hiszen kevés az a váradi magyar ember, aki minden eseményen ott tud lenni, kevés a résztvevő az eseményeken általában.
„Hadd, zsongjon Várad!” – lelkesedett az ötletért Pete Annamária. Bányai Szabados Katalin képzőművésznő, a Tibor Ernő Galéria egyik alapító tagja felajánlotta a galéria termét egy kamara előadás helyszínéül, illetve itt rendezhetnék a kézműves foglalkozásokat is, melyek mindig sok gyermeket vonzanak. A tervek között szerepel még egy utcai bábos felvonulás, s utcaszínházi előadásokat is el tudnak képzelni. „Szeretném eljuttatni a megjelent füzetet minden pedagógus kezébe, hiszen hiányt pótol, két előadásunk teljes szövegkönyvét tartalmazza. A fiatalok kapjanak kedvet a részvételre”, – mondta Meleg Attila. Kitért a beszélgetés során a műkedvelő színjátszás fontos voltára, sajnos nagy hiány szerinte az, hogy nem léteznek amatőr színjátszó csoportok, mint a 70-es, 80-as években. Mi lesz a tehetséges gyermekekkel, fiatalokkal, kérdezte a beszélgetésvezető, ha nincs pénz a tehetségek felkarolására? Elsősorban ezért szeretné megszerveni ezt a művészeti fesztivált.
„Nem az a nagy dolog, ha meghívják a csoportot, hanem az, ha egy fesztiválra visszahívják,” – fogalmazott Meleg Attila.
Ezt követően a jelenlévők közös bábszínházi élmények felelevenítésével zárták a kellemes hangulatban zajlott fórumot, majd konyakkal koccintottak a 20. születésnapját ünneplő M. M. Pódiumra.