Debrecen és Nagyvárad egymás közönségére is számít

Egy hónapig, az április 11-i városnapig tart a hét végén kezdődő Debreceni Tavaszi Fesztivál. Ennek eseményeit reklámozták Nagyváradon a cívisvárosból érkezett szervezők és Somogyi Béla alpolgármester.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Folytatni és bővíteni kívánja a bihari és a hajdú-bihari megyeszékhely a köztük fennálló hagyományos kulturális együttműködést. A váradi városházán tartott közös sajtóértekezleten megerősítette ezt Ovidiu Mureşan alpolgármester és debreceni kollégája, Somogyi Béla. A testvérvárosi kapcsolat új elemeként bevezetik, hogy a jelentős városi kulturális rendezvényüket a határ túloldalán is ajánlani fogják az ottani reménybeli érdeklődőknek.

Elsőként a most hétvégén az I. Debreceni Csokoládé Napokkal kezdődő tavaszi fesztiválra invitálta a váradi és környékbeli közönséget a Főnix Rendezvényszervező Kft.-t képviselő Bodor Edit és a Kodály Kórus karigazgatója, Pad Zoltán, aki most éppen a váradi filharmónia kórusával próbál a nagycsütörtöki (március 28.) debreceni koncertre, Verdi születésének 200. évfordulójának tiszteletére. A szervezők egy programfüzetet is összeállítottak, amely május végéig összegzi a kulturális rendezvényeket, és amelyben a kiemelt esemény, a tavaszi fesztivál főbb programpontjait román és angol nyelven is feltüntették. Kedvcsinálóként a csokinapokhoz pedig egy szív alakú csokitortát hoztak, amit a jelenlévők a sajtótájékoztató végén jóízűen el is fogyasztottak.

Az együttműködés komolyságát bizonyítandó, Somogyi Béla bejelentette, hogy a debreceni önkormányzat felajánlja, az általa működtetett Debrecen.hu honlap Programok menüpontjára az itteni szervezők is feltölthetik a rendezvényeikről szóló beharangozókat.

A váradi vendéglátók – az alpolgármester mellett Mircea Oaie városházi igazgató – még nem tudták megmondani, ők mit fognak népszerűsíteni Debrecenben. A legutóbbi (februári) tanácsülésen ugyanis megszüntették a Városi Művelődési Ház önálló intézményi státusát, és pár fős személyzetét beolvasztották az önkormányzat költségfelügyelő, illetve informatikai osztályába. Mivel még költségvetése sincs az idénre Nagyváradnak, a városkasszából fizetendő vagy támogatandó programok listája sem készült el. Ovidiu Mureşan azt ígérte, hogy a kultúrára fordítható váradi büdzsé nem lesz kevesebb a tavalyinál, és az eddig megszokott rendezvények egyikét sem hagyják majd ki a programból.