Beszélgetés Pocsaly Zoltánnal, Margitta polgármesterével

Pocsaly Zoltán második polgármesteri mandátumát tölti, közbeékelve egy alpolgármesterit. Annak idején, 2004-ben hosszú-hosszú szünet után el mert indulni a választásokon, és nyert. 2008-ban csak egy hajszálnyi hiányzott, és 2012-ben az újabb összefogásnak köszönhetően sikerült az RMDSZ-nek ismételten magyar embert állítani a megyei jogú város élére. Az elért eredményekről, valamint a közeli és távlati tervekről faggattuk a városatyát.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

– A legnagyobb fájdalmam az, hogy a négy év alpolgármesterség alatt igen sok probléma halmozódott fel, mivel nem volt teljes rálátásunk a dolgok menetére. Nem volt alkalmunk közelről követni, jobban odafigyelni például a versenytárgyalásokra, azok dokumentációira, de a legnagyobb baj az volt, hogy nem tudtuk kellőképpen ellenőrizni a kivitelező cégeket. Egy-két projekt messze nem olyan minőségben lett kivitelezve, mint ahogyan azt kellett volna. Gondolok itt a többi között a központi park vízesésrendszerére és tavacskájára, mely egy tócsává sikeredett. Ezt most kijavítottuk, a tavacskát kiköveztük, így reméljük, hogy a tavasz beköszöntével kellemes pihenőhely lesz a város lakosainak.

– Milyen konkrét megvalósításokról tud beszámolni?

– Első helyen említeném annak a 19 utcának az aszfaltozását, ahol a víz- és csatornahálózat kiépítése befejeződött. Ezt már elkezdtük, és az idén be is fogjuk fejezni. Városszerte felszereltünk 36 térfigyelő kamerát, mely nagyban javítja a közbiztonságot és visszaszorítja a randalírozást. A kamera szeme éjjel-nappal mindig és mindent lát. Volt már rá példa, hogy a felvételek alapján tudtuk azonosítani a rendbontókat.

– Kérem, beszéljen a közeli és távolabbi tervekről!

– Bár még nem kaptuk meg az igényelt kölcsönt, ennek ellenére a helyi költségvetésből elkezdjük a művelődési ház tetőszerkezetének felújítását, mivel ez már nem tűr halasztást. Az épület beázik, és egyre több kár keletkezik benne. Ha megkapjuk a kölcsönt, belekezdünk a teljes felújításba, mely magába foglalja a vakolást, a nyílászárók, a fűtésrendszer cseréjét, valamint a mellékhelyiségek kiépítését. Tarthatatlan állapot, hogy egy több mint 450 férőhelyes művelődési háznak egyetlen WC-je van. Ezt már annak idején a tervezők be kellett volna hogy lássák, de sajnos nem így történt. Szerencsére a rendőrség felőli részen van egy szabad terület, ahol építkezni tudunk.

– A rendőrség miért költözött el?

– Megnyertek egy pályázatot, mely által teljes felújítást végeznek. Addig egy vállalkozó által bérmentesen felajánlott kölcsönépületben működik az intézmény.

– Az előbb említette, hogy a művelődési házban megoldódik a mellékhelyiség gondja. Sajnos a közvécék hiánya városi szinten is probléma. E téren lesz-e változás?

– Teljesen jogos az igény, csak találnunk kellett egy megfelelő helyet. Ez most sikerült, a városháza melletti parkban fogjuk megépíteni a közvécét. Nagyrészt föld alatti építmény lesz, így nem fogja rontani a városképet. A föld feletti részére egy újságosbódét tervezünk.

– Milyen további terveik vannak?

– A víz- és csatornahálózat kiépítésének befejezése, a feltúrt területek rendbetétele, a zöldövezetek rendbetétele, felügyelete, melyet az utcasepréssel együtt kiszervezünk. El fogjuk kezdeni a víz- és csatornahálózat III. szakaszát, mely főképpen a Lapis negyedet érinti. Elkészítjük a hatástanulmányokat a többi utca aszfaltozására, hogy az uniós kiíráskor időt nyerjünk, és hamar tudjunk lépni. Mindenképpen növelni akarjuk a város zöldövezetét, ha erre alkalmas pályázat lesz. Régi adósságunk Magyarkéc víz- és csatornahálózata, melyet mindenképpen meg akarunk oldani. A másik "kistestvér", Genyéte ilyen szempontból rendben van. A lakásépítési program keretében rástartolunk a szociális lakások építésére, mivel erre tapasztaltunk igényt. A város déli kijáratánál lévő Berettyó-hidat meg kell erősítenünk, mert igencsak elhasznált állapotban van. Ezeket a munkálatokat belefoglaljuk a középtávú városfejlesztési tervbe. A másik nagy beruházás, mely ebben az évben el fog kezdődni, a Tasnádi út felújítása, mely a körforgalomig terjed. A Fő utca ezáltal négysávos lesz, a December 1 pedig marad kétsávosnak, de felújítva. Új aszfaltköpenyt és szegélyköveket fognak kapni. Ez a projekt a megyei tanácsnak köszönhetően már 2004-ben elindult, de most valósítjuk meg. Ha az út kész, elkezdjük a járdák aszfaltozását. A rendőrség figyelmeztetett, hogy a lakosok számának és a város nagyságának arányában túl sok a gyalogátkelőhely, és ez nagyon lassítja a kocsi forgalmat. Megbeszéljük a dolgot, és valószínűleg a felesleges zebrákat meg fogjuk szüntetni. Természetesen döntésünk során a legfőbb szempont a közlekedésbiztonság lesz. Az idén szeretnénk rendbe tenni a temetőkerteket és -kerítéseket, valamint a temetői utakat és a temetői közvilágítást, ezért a költségvetésben az egyházaknak ítélt pénzt egyenesen erre a célra fordítjuk. Hirtelen ennyit tudtam felsorolni, de lehet, kimaradt valami. Tervünk van rengeteg, remélem, nagy részüket jövőre a megvalósítások között emlegethetem.