Határtalanul két keréken - Kerékpárút Nagyszalontától Békéscsabáig

A fenti címet viselő pályázat keretében került sor annak a kerékpárútnak a kialakítására, amely Nagyszalonta városát köti össze a magyarországi Békéscsabával.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával összesen mintegy 27 km hosszú kerékpárút épülhetett meg a határ két oldalán Bihar és Békés megyében. Ebből Nagyszalontán 15 kilométernyi kerékpárút épült a város külterületén a határtól a város széléig, valamint a hajdúváros számos utcáján.

A kivitelezés tavaly tavasszal kezdődött, a munkálatok 85 százalékát sikeresen lezárták Nagyszalontán a téli időjárás beálltáig, a hátramaradt fázisokat pedig májusban fejezik be, derült ki az építésvezető, Ioan Lile tájékoztatásából. A város belterületé az alábbi útvonalon már használható a kerékpárút: Iuliu Maniu–Köztársaság–Ferdinánd király–Károly király–Octavian Goga és Petőfi Sándor utca. Több utcában a kerékpárút mentén fákat is ültettek, a kerékpárút teljes külterületi szakaszán pedig erre a tavasz folyamán kerül sor.

A befejező munkálatok részeként a balesetek megelőzése céljából az úttest és a kerékpárút közé biztonsági elválasztókat helyeznek el – néhány útszakaszon egyébként ez már meg is történt –, valamint a közlekedésrendészeti táblákat is felszerelik átadás előtt. A projekt teljes költségvetése nagyjából 5 millió euró, melyből 3,3 millió euró a magyarországi szakasz megépítésének költsége, a szalontai szakaszé pedig 1,75 milió euró. Nagyszalonta város 36 331 euró önrésszel járul hozzá a projekt megvalósításához.