Programsorozat szórványban élőkért

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete célul tűzte ki, hogy a szórványban élő magyaroknak is közvetlen segítséget nyújtson. Ezért az elmúlt évben több helységben is megalakították az új szervezeteket, és a közeljövőben ismét alakulnak. A megyei és a helyi szervezetek közösen egy olyan, az egész nyarat felölelő programsorozatot szerveznek, amely révén a lényegesen kisebbségben élő magyarok támogatására lehetnek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A megyei RMDSZ szórványügyi szakbizottsága múlt héten szerdán ülésezett. Váradles, Biharsályi, Mezőbikács, Ant, Kövesegyháza, Élesd és Köröskisjenő képviselői Grim Andrással, az RMDSZ megyei szervezetének szórványért felelős ügyvezető alelnökével egyeztették a nyári szórványprogramot. Az ülésvezető Grim András elmondta, „fontos, hogy a nyáron megszólítsuk a szórványmagyar közösségeket és olyan programokat szervezzünk, amelyekkel elősegítjük a szórványban élő magyarok megmaradását és boldogulását”. Június 22-től szeptember 14-ig tizenöt szórvány településen szerveznek rendezvényeket. Az egyszerűsített honosítási eljárásról tartanak tájékoztatókat, az érdeklődőknek összeállítják a dokumentációt, szórványnapot tartanak a Sebes-Körös völgyében, Dél-Biharban  és a Belényesi medencében, továbbá irodalmi esteket, lakossági fórumokat és RMDSZ-szervezetek alakuló üléseit. Rendezvények lesznek Oláhszentmiklóson, Varadszentmártonban, Felsődernán, Kövesegyházán, Pósalakán, Biharsályiban, Cséffán, Mezőbikácson, Érábrányban, Újfegyverneken, Vársonkolyoson, Köröskisjenőn, Anton, Belényesben és Tenkén.
A találkozó részvevői egyetértettek abban, hogy a szórványban különösen fontos a magyar kultúra ápolása, főleg ott, ahol már nincs magyar oktatás. Az RMDSZ segíteni fog abban, hogy a szórványmagyar településeken könyvtárakat alapítsanak, hogy az etnikailag hátrányos helyzetben élőknek könnyen elérhetővé váljanak a magyar kiadványok. Elsőként Fügedy Antal Levente mezőbikácsi plébános jelezte, hogy településén igény van egy magyar könyvtárra.  A megbeszélésen felvetődött az idei népszámlálás kérdése is. A szórványügyi szakbizottság egyetértett abban, tudatosítani kell, hogy a magyarok vállalják identitásukat az ősszel kezdődő népösszeíráskor.
Az RMDSZ szórványprogramja ezen a héten kezdődött, szerdán Oláhszentmiklóson (Sânnicolau Român) tartottak kettős állampolgársági tájékoztatót. Június 29-én, Váradszentmártonban irodalmi estet tartanak. A kedvezményes honosítási eljárásról tartanak tájékoztatókat július 6-án Felsődernán és Kövesegyházán, július 13-án pedig Anton. Ezeken az alkalmakon ingyen lefénymásolják az érdeklődők iratait, a kérvényezőkről szintén ingyen készítenek fényképet, és a díjmentes okmányfordítást is biztosítják.