Cserkésztoborzók megyeszerte

A Bihar Megyei Cserkész Ifjúsági Szövetség eredményes munkájának köszönhetően egyre több településen érdeklődnek a cserkészet felől. Bár megyénkben működnek cserkészszövetségek, ezek zömében Nagyváradon fejtik ki tevékenységüket. Ezért a cserkész ifjúsági szövetség tagjai, Borsi Imre Loránt elnök és Horváth Béla alelnök, akik az érsemjéni, illetve a szalacsi cserkészcsapat vezetői is, hogy tájékoztató körútra indultak, és azokon a településeken, ahonnan jelzés érkezett, ismertetik a cserkészet mibenlétét, segítenek megalakítani a helyi csapatokat.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Június elején Mezőtelegden és Paptamásiban járt a két cserkészvezető. Elmondták az iskolásoknak, a cserkészek hogyan köszönnek: jó munkát kívánnak egymásnak. Dióhéjban tudatták azt is, mitől különbözik egy cserkész a többiektől. Mivel a cserkészet Isten-, ember- és természetszereteten alapul, a csapat tagjainak úgy kell tekinteniük egymásra, mint a testvéreikre. Fontos az is, hogy óvják a természetet, s minden nap cselekedjenek valami jót. A cserkészet révén önállóságra tanítják a tagokat és arra, hogy a napjainkban térhódító számítógépes virtuális világból kimozdítsák a gyermekeket. A cserkésztalálkozók alkalmával tanulással kezdenek, majd mindig játszanak valamit. Így volt ez Mezőtelegden és Paptamásiban, múlt héten pedig Érkörtvélyesen is, ahol szintén cserkésztoborzót tartottak.

Cserkészek a várban

Múlt hét közepén az érsemjéni 2. számú Kazinczy Lajos Cserkészcsapat tagjai várlátogatáson jártak Nagyváradon. A cserkészeknek ugyanis ismerniük kell múltunkat és kultúránkat is. Borsi Imre Loránt és Horváth Béla vezették körbe a gyermekeket a nagyváradi vár ódon falai között és meséltek nekik a város és az egykori vármegye történetéről, a város kialakulásáról, vallási és gazdasági szerepéről. A kiscserkészek szájtátva járták körül Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb megmaradt, éppen felújítás alatt lévő erődítményét. A várudvaron elmesélték a látogatóknak, hogy valamikor ott állt a mai ötszög alakú fejedelmi palota udvarán az a középkori gótikus katedrális, ahol többek között a Nagyváradi Püspökséget megalapító királyunkat, Szent Lászlót is eltemették.
A vársáncban kialakított parkban is elidőztek a látogatók, megnézték a hatalmas bástyákat, a várfal pedig lenyűgözte a gyermekeket. A szökőkutak mellett hűsöltek egy kicsit a fák árnyékában, majd a nagyváradi városházához vonultak, ahol a toronyban kialakított kilátóból tekintették meg „madártávlatból” Biharország fővárosát.