Hasznos dísztárgyak faragója

A börvelyi (Szatmár megye) születésű Almási János a házassága révén került Belényesbe. Az általános iskola elvégzése után faipari szakiskolában kitanulta a bútorasztalos szakmát. Tevékenységét a börvelyi kendergyárban kezdte, majd több faipari cégnél is dolgozott. Szülőfalujában csodálatos tárgyi kultúrával körbevett világban élt. Hobbiként kezdte a fa művészi feldolgozását – faesztergálással kezdett el foglalkozni.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Technikai és mesterségbeli tudása, a népi kultúra szemlélete, gondolkodása – lehetőség hasznos és szép tárgyak készítésére, hitelesen és művészi szinten. Tárgyait az anyag és a forma összhangja jellemzi. A népi kultúrából vesz át elemeket, s ezeket továbbfejleszti, hogy a ma emberének személyiségére teremtsen lakás- és tárgyi kultúrát, a kor igényeinek megfelelően.

Felhasználja a fa természetes formáját, hogy a tárgyak szinte maguktól bomoljanak ki az anyagból. Munkáinak jellemzője az egyszerűség, a hasznosság és a szépség egysége. Alkotásain a fa erezete, természetes szépsége tölti be a díszítő funkciót. A faesztergált tárgyak alapvető követelménye, hogy tömör, természetes fából készüljenek – a kemény fafajtákat részesíti előnyben.

Elmondása szerint arra törekszik, hogy a természetes formát minimális alakítással harmonikus használati tárggyá tegye. Saját készítésű géppel dolgozik, saját műhelyében, ahol megcsodáltuk az esztergált és faragott tárgyakat. Készít használati tárgyakat: fűszertartót, tálcát, poharakat, bonbonniere-eket, lapos tálat, sótartót, kupa formájú tárgyakat. Legkedvesebb dísztárgya a maga készítette fagomba. Sikernek örvendenek a fából készült lépcsők, ezeket megrendelésre készíti, és mindig az adott környezethez illeszti a formát, ezért egyedinek tekintik minden munkáját.

Rendszeresen vesz részt megyei, regionális és országos népművészeti kiállításokon, bemutató foglalkozásokon. Több önálló kiállítása volt már Belényesben, de Szatmárnémetiben is, ahol munkái, alkotásai elismerésnek örvendtek. Kézműves vásárokon és kiállításain azt is bemutatja a saját maga alkotta gépen, hogyan készülnek a dísztárgyak. Sikereit a gyakorlati alkotómunka eredményének tekinti, a hagyományt követve, egyben új utakat is keresve.

Miklós János képzőművész