Egy magyarremetei rádióamatőr

Magyarremetén jól ismerik SMETÁK CSABA LAJOST, de kevesen tudják róla, hogy országosan és nemzetközileg is elismert rádióamatőr. A rádióamatőr tevékenységet sportként tartják számon, nagyon időigényes, felszereltséget és szakmai tudást igényel.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején az elektronikai ismeretek annyira fejlődtek, hogy rádióhullámokon keresztül már kapcsolatot tudtak teremteni egymással a különböző országokban élő lelkes rádióamatőrök. Ezt a fajta rádiózást azóta is sokan művelik. Technikai információkat osztanak meg egymással, kapcsolatot teremtenek az éter hullámain keresztül olyanok, akiket akár óceánok választanak el egymástól. Különböző híreket cserélnek, például az időjárásról, és katasztrófa idején segélykérésre-segélynyújtásra is alkalmas ez a hobbi. Hivatalos nyelve az angol.

A rádióamatőrök össze is mérhetik tudásukat, ügyességüket, vannak térségi, országos és nemzetközi versenyek is. A rádióamatőr-találkozókon tapasztalatot cserélhetnek, és beszerezhetik a szükséges műszaki felszereléseket.

Összetett foglalatosság a rádióamatőrség– tudjuk meg beszélgetőpartnerünktől. Vannak például építő rádióamatőrök, akik saját készítésű antennarendszerrel és rádiókészülékkel fürkészik az étert. A mai rádióamatőrök presztízskérdésnek tekintik, hogy saját készítésű rádióval és antennarendszerrel dolgozzanak.

Napjainkban is, az internet világában, amikor esetleg minden elektronikus kommunikálási rendszer csődöt mondhat, a rádióamatőrök egymás közt tudnak kommunikálni és híreket továbbítani.

Smeták Csaba Lajos – hívójele YO5CUX – Nagyváradról költözött Magyarremetére, ahol megteremtette magának a feltételeket a rádiózáshoz, a helyi adottságokat kihasználva antennarendszert is kiépített. Udvarán egyedi építésű antennák magasodnak, amelyekkel a világ szinte bármely kontinensén levő másik rádióamatőrrel kapcsolatot tud teremteni. Elmondása szerint a rádióamatőrök széles frekvenciatartományban tudnak kommunikálni, kezdve a rövidhullámtól egészen a centiméteres hullámhosszig, amik szabvány szerint engedélyezettek. A kapcsolatok létesítése a nap 24 órájában csak úgy lehetséges, ha a rádióhullámok terjedési viszonyaihoz alkalmazott frekvenciákon és antennarendszerrel dolgoznak.

Smeták Csaba Lajosnak 1980 óta van meg a rádióamatőr-engedélye, hobbiként foglalkozik ezzel. Minden percnek örül, amit a rádió mellett tölthet és rádiós partnereivel kommunikálhat. Az évek során kapcsolatot létesített több ezer rádióamatőrrel a világ minden kontinenséről. Ottjártunkkor kanadai és németországi rádióamatőr kollégával sikerült kapcsolatot teremtenie. Kíváncsiságunkat felkeltette és kielégítette a két visszajelző partner: elmondták, hogy kitűnő a rádiókapcsolat, majd az időjárásra terelődött a további dialógusuk.

Miklós János