Találkoztak a Révről elszármazottak

A közelmúltban rendezték meg Réven a településről elszármazottak VIII. Találkozóját. A rendezvény keretében a balatonparti Révfülöp község is bemutatkozott.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Sebes-Körös menti település református egyházközsége, valamint a Pro Rév Egyesület vasárnap délelőtt a református templomba várta elszármazottait. A közel kétszáz elszármazott, meghívott és helybéli előtt Csizmadia Tibor, a testvértelepülés Körösszegapáti (Magyarország) református egyházközségének lelkipásztora hirdette az igét. Magyarázatában a házra, a templomra, a közösen átélt pillanatokra való emlékezés egyént meghatározó és közösséget összekovácsoló erejét emelte ki. „Egy szívvel és egy akarattal jöttünk össze” – szögezte le a lelkész, s azt kívánta az egybegyűlteknek, hogy reményteljes előretekintés legyen a mostani találkozás is azoknak, akik innen indultak, s életük máshol ért révbe.

Papp Csaba helyi lelkipásztor, miközben köszönetet mondott az igehirdetésért, bejelentette: nem a hamut, hanem a parazsat kell keresni, amikor tüzet akarunk éleszteni, s a mai napon éppen ezt a parazsat, keresik és hozzák felszínre. Hasas János alpolgármester, a Pro Rév Egyesület elnöke szerint a találkozás, a lelki növekedés, a beszélgetés és a jövőtervezés reményében hívtak és vártak mindenkit a mai napon Révre, köszöntötte a körösszegapáti, révfülöpi, székkutasi küldöttségeket majd köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak, többek között a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-frakciójának és a Communitas Alapítványnak. Az alpolgármester kérésére egyperces néma felállással adóztak az elmúlt évben elhunytak – köztük Boros József Attila lelkipásztor – emlékének.

A körösszegapáti református hívek és fiatalok, valamint a helyi óvodások, iskolások énekes-verses műsorát követően Mihók G. István egyházközségi főgondnok beszámolt a gyülekezet elmúlt évben végzett munkájáról és a tervekről. Megtudhattuk, hogy a helyi reformátusok egy modern, multifunkcionális közösségi ház építésébe kezdnek, a régi imatermet már le is lebontották.

Derzsi Ákos volt parlamenti képviselő elárulta, ő is révinek tartja magát, hiszen ez a közösség Pro Meritis-díjjal tisztelte meg őt, s mindig örömmel jön a községbe, a múltból erőt meríteni a jövőépítéshez. Kondor Géza, a balatonparti Révfülöp község polgármestere azt köszönte meg a szervezőknek, Hasas Jánosnak és Papp Csabának, hogy kiötlötték, hozzák össze a Rév nevű települések találkozóját. Az egybegyűlteket Kaba Gábor is köszöntötte, aki tizenkét évig volt Zsombolya polgármestere, egy olyan városé, amelyben a magyarság csak a lakosság 14 százalékát teszi ki.

A program a kultúrotthonban folytatódott közös ebéddel. Miközben a jelenlévők Chifiriuc Andás bihari borász, illetve a fülöpiek által hozott Balaton-vidéki borokat kóstolgatták, az énekes Mohácsi Brigitta és táncos lányai léptek fel, a Dolce Vita együttes tolmácsolásában népszerű operettdallamok hangzottak el, és ismét eljött Komádiból a Rákász citerazenekar is.