Táncos anyanyelvünk ápolói

Egy héten át libbent a szoknya, csattogtak a csizmaszárak, messze szállt a magyar dal Biharfélegyházán. Felpezsdült a falu, kiszorult a térről a gépzene, helyette a múltból jött a táncmozdulat hordozta üzenet.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Idén augusztusban immár ötödik alkalommal rendezték meg az egyre ismertebb és elismertebb Partiumi Néptánctábort Biharfélegyházán. A rendezvény sikere elsősorban a szervező micskei Görböc Néptáncegyüttesnek, a Vidéki Ifjúsági Szövetségnek, a Biharfélegyházi Ifjúsági Társaságnak, valamint az anyagi és tárgyi feltételeket megteremtő Communitas Alapítványnak, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének és a helyi református egyházközségnek köszönhető. A Görböc 1992-ben alakult, egy helyi dűlőről kapta a nevét. Az alapító Hodgyai Edit a táncoktatáson túl a népi hagyományok őrzésének, továbbadásának számtalan formáját gyakorolja. Tavaly tizenhat néptánccsoportot bemutató kötetet jelentetett meg Hagyományápolás és tehetséggondozás Biharban 2012-ig címmel. A rendezvényt támogató RMDSZ politikusai is figyelemmel követték a fiatalok hagyományőrzésre való nevelését, amint azt a nyitónapon Cseke Attila, a záró rendezvényen pedig Szabó Ödön parlamenti képviselők is megfogalmazták.

Az idei táborozásra Szatmár, Szilágy és Bihar megyéből, valamint Magyarországról érkeztek fiatalok. A szervezők megnyerték a Soroglya zenekart, a tagjai által megszólaltatott hegedű, brácsa, gordonka és nagybőgő nemcsak a napi tánctanulás kellékeként, hanem az esti táncházas mulatságok során is pörgette a hangulatot. Napi hatórás intenzív tánctanulás mellett a fiatalok fáradhatatlannak tűntek, az esti szalonnasütésekre, ismerkedésre is futotta erejükből.

A fiatalokkal táncismeretük alapján két csoportban foglalkoztak: a kezdőket Erdei Sándor oktatta Szatmár vidéki táncrendre, a haladók Nyerges László szegedi oktató segítségével a gyimesi táncrenddel ismerkedtek. Kézműves foglalkozásra is nyílt lehetőség, kalotaszegi nagyírásost tanultak a táborlakók.

A táborzáró napon a helyi kultúrotthon megtelt szülőkkel, érdeklődőkkel. A fiatalok bemutatták mindazt, amit a tábor ideje alatt elsajátítottak. Hodgyai Edit megköszönte a szervezők, a segítők munkáját és a táborlakók kitartását. A fiatalok a jelszavukká vált felkiáltással – „Még egy hét, még egy hét!” – köszöntek el egymástól.