Könnyített honosítás: az ötvenezredik igénylő Biharban

Magyarország kolozsvári főkonzulátusának reprezentánsa jelenlétében köszöntötték tegnap Nagyváradon az ötvenezredik igénylőt, aki az RMDSZ segítségével kérte a magyar állampolgárságot.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Nagyszalontán és a Nagy-Schneider házaspár, Levente és Helga öt éve házasok. Négyéves, Máté nevű kisfiukkal együtt jöttek el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei szervezetének irodájába, hogy átvegyék az emléklapot abból az alkalomból, hogy ötvenezredikként igényeltél a szövetség hálózatán keresztül a magyar állampolgárságot. Köszöntésükre eljött Magyarország kolozsvári főkonzulátusának képviseletében Fodor Tamás konzul is, aki elmondta, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetése óta világszerte félmillióan éltek a lehetőséggel, közülük 350 ezren Romániából. A kolozsvári főkonzulátusra beérkezett iratcsomók száma már szeptemberben meghaladta a tavalyi teljes évi igénylések számát, ez is igazolja, hogy sikeres a folyamat, és korántsem zárult még le. Az igénylők közül nagyjából 440 ezren már letették az állampolgári esküt, ők tehát leadhatják voksukat a jövőre esedékes magyarországi törvényhozási választáson, ha előtte felvétetik magukat a választói névjegyzékbe – emlékeztetett a diplomata. Arra is felhívta az érdekeltek figyelmét, hogy november elsejétől kezdve már a világhálón is regisztrálhatnak (a Nemzeti Választási Iroda honlapján és az internetes Ügyfélkapun).

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke bevallotta, büszke arra, hogy a magyar állampolgárságot igénylők 10 százaléka a szövetség megyei szervezete által működtetett irodahálózat segítségével intézhette az ügyeket teljesen ingyen. Az iratok fordításának, a fényképek elkészítésének költségeit átvállalva a szervezet kérvényenként legkevesebb 50 lejt, összesen a félmillió eurót is meghaladó összeget hagyott a Bihar megyei magyarok pénztárcájában ellentétben más ügyintéző szervezetekkel, amelyek pénzt kérnek a szolgáltatásért, holott Magyarországról anyagi támogatást kapnak munkájukhoz.

Az ügyvezető elnök megköszönte a magyarországi önkormányzatok segítségét az irodahálózatuk munkatársainak kiképzésében és elsősorban a munkatársaknak az odaadásukat, hiszen ők ingyen dolgoznak. Rosman Annamária, a hálózat koordinátora név szerint kiemelte a fordítók – Szallós Nándor, Lantos Tibor, Bradács Aliz, Boros József és Szász Dénes – munkáját.

Elhangzott még, hogy a Bihar megyei ügyintézést a korábbinál is gördülékenyebbé tették a rendszeresített kihelyezett konzuli napok. Ezek alkalmával a kolozsvári főkonzulátus munkatársai megyénk több településére elmennek, hogy átvegyék az állampolgárságot igénylők iratcsomóit, megkímélve idejüket, pénztárcájukat, fáradságukat.