Fórum és ügyintézés Köröskisjenőn

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének nyári szórványprogramja a várakozásokon felüli sikerrel zajlik. Múlt héten a Sebes-Körös menti Köröskisjenőn (nem tévesztendő össze az Arad megyei Kisjenővel!) tartott honosítási ügyintézést a megyei RMDSZ-székházban működő Információs Iroda csapata. Ezzel egy időben Kéri Hajnal főtanfelügyelő-helyettes beszélgetett az érdeklődőkkel.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A szervezők célja, hogy segítséget nyújtsanak a szórványban élőknek. A szórványprogram ötletgazdája és főszervezője már a rendezvénysorozat meghirdetésekor tudatta: az RMDSZ prioritásai közé tartozik a megye különböző településein kisebbségben élő magyarok támogatása, megsegítése. Mivel nagy igény mutatkozik rá, a nyári szórványprogram keretében arra fókuszálnak, hogy a magyar állampolgárságot az egyszerűsített honosítási eljárással igényelni szándékozók dolgát megkönnyítsék. Eddig Oláhszentmiklóson, Váradszentmártonban, Kövesegyházán és Felsődernán, legutóbb pedig a Sebes-Körös menti Köröskisjenőn jártak az Információs Iroda munkatársai, hogy helyben nyújtsanak segítséget azoknak, akik bár kérelmeznék a magyar állampolgárságot, nem tudnak beutazni Nagyváradra vagy más városba az ügyintézés végett. A helyieknek az még többet jelent, hogy az RMDSZ magára vállalta az iratok összeállításának költségeit, így sem a fénymásolásért, sem a fordításokért vagy a fényképkészítésért nem kell fizetniük.
Köröskisjenő lakosságának 18.5 százaléka magyar, és az idősödőknek nagy problémát jelent a megyeszékhelyre való bejutás. A szórványosodó magyar közösség nagy problémája az „utánpótlás”, és az anyanyelvű oktatás hiánya. E kérdésben a szórványprogram szervezői által meghívott Kéri Hajnal megyei főtanfelügyelő-helyettes tartott tájékoztatót. Sokan panaszolták, hogy a Váradhoz közeli településen jelenleg nincs magyar oktatás. A szórványmagyar közösség azonban szükségét látja az anyanyelvű oktatás újraindításának. Miután Kéri Hajnal az új tanügyi törvényről, és az új jogszabálycsomag kisebbségeknek biztosított jogairól tájékoztatta a hallgatóságot, elmondta, legkevesebb tizenkét gyermek szüleinek kell kérvényezniük a magyar osztály indulását. Ha az egy tucatnyi kérelem összegyűl, nincs törvényi akadálya a magyar csoport indításának sem az iskolában, sem az óvodában. A fórumon megvitatták azt is, megkeresik vagy megteremtik a lehetőséget arra, hogy a magyar iskolások legalább heti egy órában tanulhassanak anyanyelvükön.
Az idén ősszel esedékes népszámlálásról is szó esett. A helybéliek egyetértettek Grim András szórványügyekért felelős megyei ügyvezető alelnökkel abban, hogy a magyaroknak vállalniuk kell identitásukat az összeíráskor. Az alig húsz százalék alatti arány talán még javítható is lenne. Ahhoz, hogy megmaradhasson erős közösségnek a köröskisjenői, az is szükséges, hogy bátran vállalják magyarságukat. S ha a helyi magyarság erős marad, a képviseletük is erősebb lehet.
A lakossági fórum idején a nagyváradi Információs Iroda munkatársai harminc honosítási dossziét állítottak össze.