Szomszédoló margittai és micskei táncosok

A Cívis Korzó, Debrecen egyik legfontosabb nyári kulturális eseménysorozatának nyitó rendezvényét, a Szomszédolás Országos Gyermek Néptáncfesztivált 18. alkalommal rendezte meg a debreceni Hajdú Néptáncegyüttes. Bemutatkoztak a magyar tájegységek táncosai és néhány határon túli együttes, köztük a margittai Gyöngyvetők és micskei Görböc gyerekcsoportjai.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A kétnapos találkozónak a Kossuth tér és a Piac utca adott helyet, ahol 15 csoport, több mint 400 fiatal néptáncos lépett fel. Mindkét napon színpompás felvonuláson hívogatták a táncosok a közönséget az előadásra és a táncházba Debrecen utcáin. A gyerekeknek szervezett találkozók és táncoktatások a zálogai annak, hogy hagyományaink, néptáncaink megmaradjanak a jövő generáció számára. Örömteli, hogy egyre többen vannak, akik fontosnak tartják hagyományaink őrzését. A szervezők szerint a Szomszédolás azért fontos, mert erősíteni lehet a fiatalokban a népi kultúra iránti ragaszkodást. „A gyerekek nagyon fontosak és nagyon fontos, hogy a városnak legyen egy olyan fesztiválja, ami a gyerekekről szól” – mondta Tiszai Zsuzsa főszervező.
A Gyöngyvetők Néptánccsoport tagjait Deák Andrea néptáncoktató kísérte el, aki megtisztelőnek tartotta, hogy számon tartják a partiumi táncosokat, akik lehetőséget kaptak a fellépésre. Hangsúlyozta, lehetőségük szerint minden meghívásnak eleget tesznek, legyen az határon innen, vagy túl.
Az ünnepélyes megnyitót a református Nagytemplomban tartották, majd a táncokat a Kossuth téren felállított szabadtéri színpadon mutatták be. A délutánt jobbára próbák töltötték ki, a Szeredás együttes prímása húzta a talp alá valót. Az esti kivilágítás csak fokozta a szoknyák suhogását, a csizmaszárak csattogását, számos gyönyörűen felépített és kivitelezett koreográfia dobogatta meg a debreceni közönség szívét. Mindét napot hajnalig táncház zárta a Hajdú Táncegyüttes székházában. A fellépéseket szakmai zsűri értékelte ki, melyen a partiumi együttesekről nagy elismeréssel nyilatkoztak. Ez tulajdonképpen útlevél a következő évi Szomszédolásra és lehetőség más külföldi meghívásokra. A Görböc szilágysági táncrendet és mezőségi táncokat adott elő A kis legény címmel. A micskeiek sikerélménnyel feltöltődve indultak haza az éjszakába nyúló táncházat követően, hisz a produkciójukat zsűriző szakmai kiválóságok, Furik Zita és Maródi Attila országos minőségi szinttel díjazta őket.
Kikapcsolódásként a csoportok részt vettek a nagyerdei Békás tónál szervezett Rétes-béles bálon is, ahol volt közös tánc, kézműves foglalkozás és ügyességi játékok. Az oktatóknak nagyszerű alkalom volt ez a szakmai megbeszélésekre és ismerkedésre. Oktatók és táncosok egyaránt tartalmasnak, hasznosnak és szórakoztatónak ítélték a kétnapos találkozót.